5 secrete de cozonaceala – partea III

thumbnail

Maiaua

In majoritatea retetelor de cozonac gospodinele pregatesc maiaua din drojdie frecata cu o lingurita de zahar si putin lapte cald. Este bine de stiut ca pentru activare drojdia  are nevoie de caldura, deci aveti grija sa puneti vasul in care pregatiti maiaua langa o sursa de caldura si nu pentru foarte mult timp, 10-15 minute poate fi suficient. Iar, ca fapt divers: prin fermentare, celula de drojdie produce, in principal, dioxid de carbon, iar aceste este lucrul care ofera aluatului volum.

Maia

Framantatul aluatului

– Partea cea mai dificila in tot procesul cozonacelii. Pe vremuri se adunau mai multe gospodine la un loc si framantau pe rand. Framantarea aluatului se face prin impachetari succesive, dinspre exterior spre interior. Un aluat reusit trebuie sa se desprindă de pe maini si sa fie elastic. Nu exista o perioada exacta care trebuie respectata, insa e bine de stiut ca cu cat este framantat mai mult, cu atat este mai bun.

https://www.cozonaculdolofan.ro/reteta/cozonac-pufos-reteta-gura-calnaului/

Trantitul aluatului

– De mici am vazut la bunicile noastre (doar cei care au avut curiozitatea, fireste) cum, la un moment dat, aluatul „era trantit”. O buna perioada nu am stiut daca acest lucru are o utilitate concreta, insa, intre timp am aflat ca este vorba despre uniformizarea aerului din aluat. Am aflat mai sus ca aluatul se framanta pana face bule de aer sau basicute cum li se mai spune (ceea ce ajuta la obtinerea unui cozonac pufos). Ei, prin trantirea aluatului aceste basicute se sparg iar el devine compact.

Trantitul aluatului

Punerea aluatului in tavi

– In principiu, dintr-un kilogram de faina ies doi cozonaci dolofani. Dar trebuie avut grija si luat in calcul tavile pe care le folositi. Un lucru important care trebuie avut in vedere este faptul ca in momentul in care rulati cozonacii si-i puneti in tavi, acestia sa nu depaseasca in inaltime jumatatea tavilor. De ce? Pentru ca ei ar mai trebui lasati in tavi pret de 20-30 minute pana sa fie bagati la cuptor, timp in care ei vor creste in volum, iar in timpul coptului (daca faina si drojdia au fost bune) ei vor continua sa screasca. Deci, ca sa evitati un dezastru in bucatarie si sa nu va dea pe afara aluatul, in cuptorul incins, incercati sa pastrati aceasta proportie. Iar daca aveti tavi mai micute ar putea sa va iasa chiar 3 cozonacei.

Pusul in tavi

Coacerea cozonacilor

– Pentru cei care au cuptor electric o temperatura potrivita ar fi 170-180 de grade. Si un timp de 30-40 de minute ar trebui sa fie suficient. Insa, nu scoateti cozonacii pana nu faceti testul scobitorii, iar daca se intampla sa fi fost focul prea aprig si cozonacul sa fi prins crusta maronie, fara ca el sa fie bine copt la interior, puteti scade temperatura cuptorului si acoperi cozonacii cu folie de aluminiu, cat timp ii mai lasati la cuptor, sa se coaca. In acest fel evitati a-i arde la suprafata iar ei isi continua procesul de coacere, fara alte probleme.

5 secrete pentru cozonaci – partea I
5 secrete pentru cozonaci – partea II

COMENTARII (0)

  • avatar

POSTARI RELEVANTE

S-ar putea sa iti placa

fii doloFAN

X