- Testul scobitorii
Este probabil cel mai des intalnit test din toata istoria coptului. El ne spune daca Dolofanul (sau oricare alta prajitura cu blat care creste) este gata sa iasa din cuptor. Cum functioneaza?
Cand cozonacul da semne ca ar vrea sa iasa dar nu suntem siguri, il incercam cu o scobitoare. Adica il intepam adanc, scoatem scobitoarea si ne uitam daca s-a prins aluatul de ea. Daca e curata, cozonacul e gata, daca nu il mai lasam putin si il mai testam mai tarziu.
- Cozonacul se raceste la temperatura camerei
Dupa ce scoatem cozonacul din cuptor e foarte important sa il lasam sa se relaxeze! Asta inseamna ca temperatura de afara nu trebuie sa il socheze, daca e prea frig i se strange sufletul si se face cleios pe dinauntru.
Prin urmare cozonacul trebuie sa ramana la temperatura camerei, ferit de degustatori pionieri, eventual invelit cu un prosop de bucatarie curat si nu foarte gros – ca sa ii fie cald si bine si sa nu i se intareasca coaja.
- Drojdie la plural
Daca ne aflam la prima incursiune in lumea cozonacirii este foarte bine sa respectam natura delicata si ifosele de printesa a drojdiei si sa ne pregatim pentru cazul in care zice NU si NU la crescut din prima cu o doza dubla de drojdie- materialul dolofanirii. Asadar cand ne aprovizionam hai sa cumparam doza dubla de drojdie… pentru siguranta.
- Cozonacii nu se inteleg cu curentul
Cozonacii ies mai buni daca temperatura din camera ramane constanta pe tot parcursul procesului si in camera nu e curent (cu electric, ci de la usi deschise in nestire). Deci, mai usor cu usile si geamurile. Putem sa declaram bucataria teritoriu interzis si celor mici si celor mari iar noi sa ne bucuram de linstea cozonacirii.
- Cozonaceala are nevoie de relaxare
Ca sa ne iasa cozonacii avem nevoie de timp si tihna, procesul traditional e lung si asezat. Actul de a face cozonaci in sine are valentele unui ritual de pregatire a sarbatorii. Cozonacii astfel facuti aduna in ei fericirea si implinirea pe care le-am asteptat tot postul.
Asa ca, sa ne luam timp si sa ne inarmam cu rabdare, poate si muzica buna, cand ne avantam in cozonacire. Un semn cu ”Nu Deranjati” ar fi indicat de pus pe usa din bucatarie ca sa tina departe soti curiosi, copii pusi pe nazbatii sau alte creaturi pufoase cersetoare de atentie.
Mai puteti citi si
5 secrete pentru cozonaci – partea II
5 secrete pentru cozonaci – partea III
COMENTARII (0)