Briose cu caramel sarat

Reteta briose cu caramel sarat

  • 12 portii
  • 1h 45min

Un desert delicios si usor de facut pentru cei care cred ca dulcele si saratul pot face casa buna impreuna. Asa invitam in scena o reteta de briose cu crema de vanilie si topping de caramel sarat.

Pregatire

Pentru aceasta reteta vom pregati ingredientele pe rand. Vom vedea ca pentru crema, de exemplu, avem nevoie de ele reci, de la frigider. Reteta se face in 3 etape: Mai intai ne vom ocupa de prepararea toppingului pentru ca are nevoie de un timp mai mare de racire. Apoi briosele si in timp ce punem briosele la cuptor ne ocupam de crema.

Topping

Toppingul este un sos de caramel sarat care se prepara extrem de usor si este extrem de gustos.
Punem zaharul brun intr-o craticioara, pe aragaz la foc mediu spre mic si lasam sa se topeasca. Nu folositi nicio lingura, nu amestecati in el. Cel mult invartiti craticioara cat sa va asigurati ca toate particulele de zahar se topesc. Dupa ce zaharul este topit integral se toarna smantana dulce si de abia atunci putem sa ne folosim de o lingura pentru a amesteca.

Adaugam miezul de la pastaia de vanilie si varful de sare, amestecam pana la omogenizare si am obtinut deliciosul sos. Il punem deoparte sa se raceasca apoi intr-un borcan il bagam la frigider pana ajungem sa asamblam briosele.

Aluatul

Intr-un ibric topim cele 125 grame de unt, adaugam peste cele 125ml lapte si compozitia rezultata o punem deoparte, sa se raceasca.
Intr-un bol separat batem cele 2 oua si amestecam cu cele 150 gr zahar si esenta de vanilie, pana la omogenizare.
Intr-un vas mai mare amestecam faina, sarea, praful de copt.

Apoi incorporam untul topit si laptele, iar treptat se adauga si amestecul obtinut din oua, zahar, vanilie.
In final obtinem o compozitie similara cu o mamaliga mai moale.

Pregatire pentru copt

Distribuim aluatul in mod egal in compartimentele tavii si apoi o bagam la cuptor , la 180 de grade. Dupa 30 de minute putem face testul scobitorii. Daca se lipeste aluatul de ea putem prelungi timpul de coacere cu 5-10 minute. Dupa ce sunt gata le scoatem din cuptor si le lasam sa se raceasca.
Crema Intre timp ne putem ocupa de crema.
Atentie: smantana trebuie sa fie rece, din frigider, inainte de a ne apuca de preparare.
Razuim miezul unei jumatati de pastaie, (acele minuscule seminte aromate). Adaugam smantana rece din frigider si folosindu-ne de un mixer batem smantana la viteza cea mai mare.
Dupa ce smantana incepe sa creasca in volum si sa se faca spuma incepem sa adaugam zaharul, treptat, in ploaie, pana obtinem densitatea dorita.

Asamblarea

Cum avem totul gata ne putem ocupa de asamblarea brioselor.
Ne folosim de un pos pentru aplicarea cremei de vanilie. Topingul de caramel sarat se aplica cu lingurita, dupa bunul plac.

Secretele retetei Sosul de caramel sarat e un bun la casa omului oricand. Se poate pastra in frigider intr-un borcan si poate va poate salva la greu. De exemplu, cand un musafir neasteptat va bate la usa sau cand vreti sa faceti un dulce rapid. Noi l-am folosit si peste o inghetata de vanilie peste care am aruncat cateva nuci.

fii doloFAN