Mucenici moldovenesti

Reteta mucenici moldovenesti

  • 18 portii
  • 2h 0min

Mucenicii moldovenesti sunt si ei o parte importanta din gastronomia romaneasca traditionala, iar credinciosii cunosc randuiala, punandu-i pe masa, an de an, pe 9 martie.

In credinta populara in ziua mucenicilor se incheie zilele babelor, moment ce marcheaza trecerea de la iarna la primavara, iar zilele calde incep sa-si faca aparitia. De aceea, in aceasta zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pamantului cu bate sau maiuri, rostind descantece, pentru ca sa iasa caldura si sa intre gerul. (sursa: crestinortodox.ro)

Ziua de 9 martie are pentru spiritualitatea populara o conotatie aparte, acum insa ne vom ocupa cu prepararea bucatelor delicioase numite mucenici si vom savura impreuna o farama de traditie romaneasca.
Noi am incercat aceasta reteta de mucenici, impartasita de o bunica din moldova si ne-am bucurat din plin de gustul unor mucenici gustosi, pufosi si aromati.

Pregatire

 

Inainte sa dam drumul la prepararea mucenicilor, scoatem toate ingredientele pe masa ca sa se se aclimatizeze pentru cateva ore. Ca si in cazul cozonacilor, e important ca ingredientele sa fie la temperatura camerei. Recomandare: pentru obtinearea unui aluat pufos, cerneti faina. Nu strica sa faceti aceasta operatiune de doua ori.

Maia

Dizolvam drojdia si putin zahar in 2-3 linguri de lapte cald. Acoperim cu cateva linguri de faina cernuta si lasam, undeva la caldura, maiaua sa creasca. (aprox 15 min). Cat asteptam ca maiaua sa creasca, topim untul si il punem deoparte sa se raceasca. Laptele caldut, este foarte important sa fie doar caldut si nu fierbinte, se amesteca cu zahar, coaja de lamaie, romul (2 dintre cele 4 sticlute) si zaharul vanilat (2 dintre cele 4 pliculete).

mucenici-moldovenesti-maia

 

Framantare

Acum ca maiaua a crescut, e momentul sa ne suflecam manecile si sa ne murdarim putin mainile. Facem o mica groapa in muntele de faina si adaugam, pe rand: ouale, maiaua crescuta, laptele in care am incorporat aromele. Turnam laptele caldut si aromatizat, putin cate putin peste compozitie si amestecam cu grija pana cand compozitia devine omogena. Framantam! Adaugam treptat untul si framantam pret de 15-20 min.

Vom alterna framantarea propriuzisa cu impaturirea aluatului aducand colturile spre mijloc si si apoi intorcandu-l pe partea cealalta si reluand procesul. Framantam pana cand tot untul este incorporat si coca nu se mai lipeste nici de maini nici de vas. Cand greul a trecut, acoperim vasul cu un prosop de bucatarie curat si il lasam sa creasca aproximativ 30 min.

Impletirea

Aluatul crescut obtinut se imparte in 18 bucati egale. Fiecare bucata de aluat se imparte la randul ei in 2 si se ruleaza in suluri subtiri pe care apoi le impletim si alcatuim opturile mucenicilor.

Pregatire pentru copt

Opturile formate se aseaza in tava de copt pe care, in prealabil, am tapetat-o cu hartie de copt. Mai lasam mucenicii in tava sa se mai umfle putin in piele pret de 5-10 minute si apoi ii bagam in cuptor. Noi am facut 3 tavi, fiecare tava cu cate 6 mucenici. In 30-40 minute, cu un cuptor incins la 180 grade, ar trebui sa obtineti mucenici rumeniti si gata de imbaiere siropoasa.

Insiroparea

Intr-un vas incapator preparati siropul: puneti cam 300 ml apa in care adaugati celelalte 2 plicuri de zahar vanilat, celelalte 2 sticlute de rom si 100 g zahar simplu. Se amesteca pana la dizolvare, apoi, rand pe rand, sunt scaldati mucenicii si apoi dati cu fata prin miere de albine si miez de nuca.

Se astern frumos pe un platou si de aici mai departe, Dumnezeu cu mila, ca nimeni n-o sa mai poata tine in frau gurile hulpave ce se vor asupri peste bietii mucenici. Si bine le vor face!

Pofta buna si asteptam pareri: v-au ajutat sugestiile noastre?

fii doloFAN

X