Pregatire
Inainte sa dam drumul la pregatirea placintei, trebuie sa avem in vedere un lucru. Untul folosit in prepararea aluatului trebuie sa fie cat se poate de rece – secretul crustei placintei fiind faptul ca aluatul se prepara la rece. De asemenea, ar fi bine sa ne ajutam de un robot de bucatarie in pregatirea aluatului.
Acum, sa purcedem la treaba si sa scoatem toate ingredientele pe masa.
E de prisos a mai spune faptul ca merele au nevoie de o scurta imbaiere inainte de a fi supuse tratamentului de cosmetizare a placintei noastre.
Cernem faina pentru inceput, pentru ca asta ajuta ca aluatul placintei cu mere sa fie pufos. Untul, tocmai scos din frigider, se taie cubulete.
In vasul de mixare al robotului de bucatarie punem faina, lingurita de sare, lingurita de zahar si untul taiat cubulete.
Important: mixarea acestor ingrediente se face in 5-6 etape, fiecare etapa de doar 2-3 secunde. In prima etapa se mixeaza doar faina cu untul, zaharul si sarea. Apoi se adauga treptat si apa pe care in prealabil am trecut-o prin cuburile de gheata (cu cat e mai rece, cu atat e mai bine).
Nu este nevoie o mixare indelungata si mai ales nu va speriati daca simtiti bulgarasi de unt in aluat dupa mixare. E semn ca sunteti pe drumul cel bun.
Aluatul format este unul faramicios datorita faptului ca ingredientele folosite au fost reci. Impartim aluatul rezultat in doua; se pun cele 2 jumatati in cate o folie alimentara de plastic si se baga la frigider pentru aproximativ o ora.
Umplutura
Nu va trageti sufletul prea mult pentru ca in timp ce aluatului ii va clantani dintii la frig, e vreme de pregatit umplutura. Si daca aluatul a intrat la rece, merele vor fi tratate cu mare caldura.
Pasii ce trebuie urmati sunt urmatorii:
- 1. Se curatata merele de coaja si miez/ samburi
- 2. Se taie felii
- 3. Zaharul se pune intr-o tigaie pentru caramelizare, peste el se adauga untul si apoi merele taiate – pentru aromatizare adaugati anasonul si batul de scortisoara
- 4. Se fierb pana se ingroasa sosul lasat de merele apoase. (timp de 10 – 15 minute).
Pregatire pentru copt
Aluatul intarit se scoate din frigider si se intinde pe blatul de lucru. Il intindem bine cu sucitorul, ajutandu-ne de un pumn de faina pentru a nu se prinde aluatul de blatul de lucru. Il intindem peste vas si apoi turnam umplutura din mere caramelizate. E de ajuns sa ne uitam la ea cat sa ne dam seama ca placinta de mere deja promite sa ne rasfete papilele gustative.
Repetam operatiunea cu cea de-a doua portie de aluat pe care o pune deasupra tavii/ vasului gata pregatit sa infrunte flacarile cuptorului preincalzit la 180 de grade. Foarte important: trebuie sa avem grija sa indepartam surplusul de aluat care sta sa se reverse peste marginile vasului. Nu de alta, dar nu ajuta esteticii placintei.
Ultimele detalii
Ah, aproape gata! Punem placinta la cuptor, nu inainte de a o unge cu un ou batut peste care aruncam si praful de scortisoara parfumat. Si apoi 45 de minute la foc mare, de 180 grade. Cand placinta noastra da semn ca are o crusta bine rumenita, se scoate din cuptor si se lasa pret de cateva minute sa se odihneasca. O pudram cu zaharul praf si o lasam sa se raceasca linistita, la temperatura camerei. Daca sunteti nerabdatori sa o gustati, o puteti servi alaturi de o cupa de inghetata. Daca nu va grabiti, rabdarea va va fi rasplatita, pentru ca va fi o placinta de mere racoroasa si aromata.
Lidia Grijincu
Feb 25th, 2017De unde unt la umplutura sau ati uitat sa’l puneti in lista ingredientelor umpluturii?
Vali
Feb 18th, 2016Gustos!
Dolo
Feb 21st, 2016Ne bucuram ca ti-a placut reteta noastra, te mai asteptam 🙂