Pregatire
Inainte sa ne punem “poalele-n brau”, scoatem toate ingredientele pe masa ca sa se aclimatizeze pentru cateva ore. De altfel, procedeul de preparare al aluatului este similar cu cel al cozonacului. E ste foarte important ca ingredientele sa fie la temperatura camerei.
Incepem sa cernem faina, pentru ca acest lucru ajuta ca aluatul sa fie foarte pufos.

Maia
Dizolvam drojdia in putina apa calduta si adaugam putin zahar si 2-3 linguri de faina. Lasam maiaua sa creasca jumatate de ora. Cat asteptam ca maiaua sa creasca, topim untul si il lasam sa se raceasca. Apoi separam albusurile de galbenusuri si punem albusurile deoparte (ele pot fi subiectul unor bezele crocante, cand veti avea pofta).
Amestecam bine, bine galbenusurile cu sare si le batem pana cand capata aspectul unei spume aurii. Laptele (este foarte important sa fie doar caldut si nu fierbinte) se
amesteca cu zahar, coaja de lamaie si coaja de portocala.
Framantare
Daca maiaua a crescut, inseamna ca este momentul sa ne suflecam manecile si sa ne murdarim putin mainile. Exact ca in cazul cozonacului: peste faina se toarna maiaua crescuta, spuma de galbenusuri si laptele caldut si aromatizat. Untul caldut se adauga putin cate putin peste compozitie si se amesteca cu grija pana cand compozitia devine omogena. Framantam cu indarjire pret de 15 minute pana cand coca nu se mai lipeste nici de maini, nici de vas. Dupa ce suntem siguri ca aluatul bate in retragere si nu se mai lipeste de mainile noastre, acoperim vasul cu un prosop de bucatarie si il lasam linistit sa creasca la caldura.


Umplutura
Cat lasam coca sa se “umfle in pene”, noi ne vom ocupa de umplutura. Intr-un bol amestecam branza de vaci cu cele 2 oua (adaugate treptat), apoi incorporam stafidele, zaharul, esenta de rom si zaharul vanilat. La final adaugam iaurtul de bivolita care va face compozitia mai compacta si cremoasa.




Pregatire pentru copt
Crema dulce si aromata pentru umplutura, este gata, asa ca am ajuns la ultimul pas. Aluatul pe care l-am lasat la dospit il impartim in 2. Presaram putina faina peste blatul de lucru si intindem primul aluat in forma de patrat. Spre deosebire de cozonac. intinderea aluatului o puteti face cu facaletul, ca sa puteti controla mai bine suprafata foii intinse.
Impartim foaia de aluat obtinuta in 9 patrate si umplem fiecare patrat in parte cu umplutura din branza. Fiecare bucata se impacheteaza si se pune, rand pe rand, in tava tapetata cu hartie de copt. Strangem bine capetele placintelor, asigurandu-ne ca umplutura nu va da pe afara. Repetam procesul si pentru cealalata foaie.




Ultimele detalii
Dupa ce am pus in tavi “poalele-n brau”, le ungem cu un ou batut bine, bine, ca sa luceasca frumos la sfarsit. Cand sunt gata le lasam sa se raceasca linistite la temperatura camerei. Apoi le putem devora dupa bunul plac.

COMENTARII (1)