Anason

Anason

Valoare nutritionala/ 100g: 337 calorii Gust: dulce, parfumat Origine: Anasonului stelat i se mai spune anasonul chinezesc sau indian si este originar din sudul Chinei si Nordul Vietnamului, fara prea mare legatura cu cel originar din Orientul Apropiat. Initial folosit ca mirodenie, ulterior s-a dovedit ca are proprietati tamaduitoare. Acest condiment incredibil de parfumat la […]

Migdale

Migdale

Valoare nutritionala/ 100g: 578 calorii Gust: dulce – amarui Origine: Originare de prin partile Asiei si Africii de Nord, migdalele sunt din familia piersicilor. Ele sunt, de fapt, fructele unor pomi fructiferi, care au o forma alungita si contin samburi tari, comestibili. Migdalele sunt bogate in vitamine si minerale, in special in magneziu si cupru. […]

Afine

Afine

Valoare nutritionala/ 100g: 57 calorii Gust: acrisor, la maturitate ajungand sa aiba chiar un gust dulce. Origine: Afinul este un arbust originar din America de Nord. De fapt, una dintre putinele specii originare din America de Nord. De pe la inceputul secolului XX a intrat si pe teritoriul european. Afinele pot fi cultivate sau pot […]

Faina

Faina

Valoare nutritionala/ 100g: 345 kcal Gust: Fainos, fad, se consuma gatita Origine: Faina se obtine prin macinarea pana la nivelul de pulbere a semintelor de cereale (la noi, mai ales grau). Este ingredientul principal din paine – mancarea de baza pentru multe culturi, nu-i asa? Ce e o masa fara paine? Ceva interesant: Praful de […]

Nuca

Nuca

Valoare nutritionala/ 100g: 654 kcal Gust:  Crocant, amarui, pamantiu Origine: Nucul este un arbore fructifer raspandit in zona temperata si mediteraneana. Nucul a ajuns in Vestul si Nordul  Europei in vremea romana sau poate chiar inainte.  Nuca, fructul nucului, este un aliment foarte popular in bucataria romaneasca, mai ales in partea de deserturi: cozonaci, colaci, […]

Mac

Mac

Valoare nutritionala / 100g: 525 kcal Gust: bogat si parfumat de nuci si fructe Origine: Semintele de mac sunt uleioase si provin din macul opiaceu. Semintele mici cu forma de rinichi au fost cultivate din tecile uscate ale plantei de mii de ani de catre civilizatii diverse. Semintele se folosesc fie intregi, fie macinate ca […]

Rahat

Rahat

Valoare nutritionala / 100g: 287 kcal Gust:  Dulce, foarte dulce, diabet Origine: Dupa numele sau complet ”Rahat Turcesc”, ii stabilim si provenienta (acolo poarta numele de Lokum). Rahatul e un soi de dulce venit din Turcia, el e facut din zahar, arome alimetare si amidon. Consistenta rahatului seamana cu cea a jeleului dar datorita continutului […]

Ananas confiat

Ananas confiat

Valoare nutritionala / 100g: 333 kcal Gust:  Dulce, aromat, exotic Origine: Ananasul confiat se obtine prin impregnarea fructului cu sirop de zahar, prin urmare putem zice ca e un ananas uscat si zaharisit. Fructul initial are un gust dulce-acrisor, foarte aromat. Ananasul contine vitaminele A, B, B1 si C. Ananasul a fost descoperit crescand liber […]

Prune uscate

Prune uscate

Valoare nutritionala/ 100g: 240 kcal Gust: Dulce acrisor, aromat si texturat Origine:  Evident prunele uscate se obtin prin … uscarea naturala a sortimentului de prune cu sambure usor de inlaturat.  Prunul este un arbore fructifer din familia rozaceelor, cu fructe carnoase colorate in albastru inchis sau galbui. Chiar daca prunele sunt populare si prin bucatarie, […]

Ciocolata

Ciocolata

Valoare nutritionala / 100g: 540 kcal Gust:  Dulce, Divin Origine: Istoria ciocolateii incepe in Mesoamerica. Ciocolata era  initial facuta din boabele fermentate, prajite si macinate ale arborelui de cacao. Acest procedeu poate fi observat inca de la tribul Mokaya si alte populatii pre-Olmec. Exista izvoare care atesta prezenta bauturilor de ciocolata inca din anul 1900 […]

Cacao

Cacao

Valoare nutritionala / 100g: 228 kcal Gust:  Pudra de cacao in sine are un gust puternic si amarui, nu tocmai apetisant. Origine: Theobroma cacao cunoscut si ca arborele de cacao e un arbust verde tot anul din familia Malvaceae, nativ din regiunile tropicale ale Americii Centrale si de Sud. Samburii acestui arbust, boabele de cacao […]

Stafide

Stafide

Valoare nutritionala / 100g: 299 kcal Gust: Stafidele sunt foarte dulci datorita concentratie lor mari de zaharuri (30% fructoza si 28% glucoza) Origine: Stafidele sunt struguri uscati. Ele sunt produse in multe zone ale lumii si pot fi consumate fie crude, fie in retete culinare. Exista mai multe tipuri de stafide, spre exemplu ”sultana” este […]

fii doloFAN