Un desert delicios si usor de facut pentru cei care cred ca dulcele si saratul pot face casa buna impreuna. Asa invitam in scena o reteta de briose cu crema de vanilie si topping de caramel sarat.
Mucenicii moldovenesti sunt si ei o parte importanta din gastronomia romaneasca traditionala, iar credinciosii cunosc randuiala, punandu-i pe masa, an de an, pe 9 martie.
In credinta populara in ziua mucenicilor se incheie zilele babelor, moment ce marcheaza trecerea de la iarna la primavara, iar zilele calde incep sa-si faca aparitia. De aceea, in aceasta zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pamantului cu bate sau maiuri, rostind descantece, pentru ca sa iasa caldura si sa intre gerul. (sursa: crestinortodox.ro)
Ziua de 9 martie are pentru spiritualitatea populara o conotatie aparte, acum insa ne vom ocupa cu prepararea bucatelor delicioase numite mucenici si vom savura impreuna o farama de traditie romaneasca.
Noi am incercat aceasta reteta de mucenici, impartasita de o bunica din moldova si ne-am bucurat din plin de gustul unor mucenici gustosi, pufosi si aromati.
Reteta de placinta de mere pe care Dolo v-o propune este inspirata din clasica reteta de “American pie”. Fructul vedeta al livezilor din tara noastra, de multi considerat secret al longevitatii, a inspirat in timp multe bucatarese.
Si asa a ajuns marul subiect principal al multor rasfaturi culinare. De multe ori o solutie la indemana pentru un desert savuros si deloc complicat.
Noi le spunem clatite pufoase si sunt unul dintre cele mai populare deserturi din lume. Pancakes le numesc americanii, crȇpes le zic francezii, olandezii pannenkoeken, bánh xèo le spun vietnamezii, australienii pikelet, rusii blini, grecii kreps. Reteta nu este una universala, fiecare stil si cultura culinara punandu-si amprenta asupra ei, dandu-i varii interpretari, dulci sau sarate.
Dolo va propune acum o reteta de clatite pufoase, inspirata din reteta clasica americana de aluat. In ce priveste topping-ul, va incurajam sa fiti cat se poate de indrazneti si inventivi. Mai jos veti vedea cum mierea de albine si nucile devin doua “accesorii” desfatatoare.
Aceasta este o reteta de briose cu ananas si cirese, la care trebuie sa te uiti de-a-ndoaselea daca vrei sa-i vezi adevarata frumusete.
Dolo vine cu o reteta de briose cu ananas si cirese confiate, incercata deja de multe gospodine. Sunt minunate, iar singurul lor defect este ca pot crea dependenta.
Termenul de briosa se pare ca ar fi fost mentionat pentru prima data intr-o reteta din 1828. Vorbim despre o carte de bucate de-a lui Elisa Leslie, numita “Seventy-Five Receips for Pastry, Cakes and Sweetmeats”, carte pe care ea a publicat-o sub semnatura “By a Lady of Philadelphia”.
De atunci si pana in prezent, aceste pufosenii in forma de cupa se consuma la fel de bine dimineata, la pranz sau cina. Joaca cu ingredientele a scos la iveala o sumedenie de arome si siluete ale acestor delicii.
Clatitele cu banane sunt un desert consistent de pus pe masa prichindeilor si nu numai. Aceste “fructe ale fericirii” sunt o bună sursă de energie, dar acum au alt rol: de rasfatat.
Afinele, aceste miracole ale padurii, sunt vedetele retetei de clatite incercate azi. Iau cu asalt aluatul, pe care il domina si il decoreaza, ca niste motate.
Drumul atractiilor culinare moldovenesti este pavat si cu faimoasele placinte “Poale-n brau”.
Nu de alta, dar o vorba mai veche spune “la placinte inainte, la razboi inapoi”.
Si cine suntem noi sa ne impotrivim?
Noi nu putem decat sa ne punem poalele-n brau si sa trecem la treaba.