Iii multumim ca faci cozonaci in casa!
Din ce in ce mai multi romani renunta la acest obicei si cumpara cozonaci plini de E-uri.
Nu lasa cozonacul sa devina lectie de istorie!
Daca iti place acest site, te rugam sa dai share la aceasta reteta. Sustine-ne in acest demers de a nu face uitat cozonacul!
Bunicuta Vasilica
Pregatire
Bunicuta Vasilica incepe pregatirea pentru cozonaceala cu o seara inainte. Recomandarea noastra este sa scoateti toate ingredientele pe masa, ca sa se aclimatizeze pentru cateva ore. E foarte important ca ingredientele sa fie la temperatura camerei! Mai multe sfaturi pentru pregatirea unui aluat de cozonac pufos, puteti gasi si in articolul 5 secrete pentru cozonaceala.
Maia
Buni ne-a atentionat ca trebuie sa cernem faina de 2 ori inainte de a ne apuca de cozonac (si ca am face bine sa va anuntam si asta :)). Acum hai sa incepem! Dizolvam drojdia intr-un bol micut, impreuna cu putin zahar si cu 2-3 linguri de lapte cald. Facem o gropita in faina cernuta si turnam maiaua pentru cozonac inauntru, acoperim cu faina si lasam maiaua sa creasca, undeva la caldurica, pentru aproximativ 15 minute.
Cat asteptam ca maiaua de cozonac sa creasca, topim untul si il lasam sa se raceasca. Apoi, separam albusurile de galbenusuri si punem albusurile deoparte, pentru ca le vom folosi la crema. Amestecam bine-bine galbenusurile cu sare si le batem pana cand capata aspectul unei spume aurii. Laptele se amesteca cu zahar, coaja de lamaie, rom si zahar vanilat. (va reamintim ca este foarte important ca laptele sa fie doar caldut, nu fierbinte).
Framantare cozonac
Acum ca maiaua a crescut, e momentul sa ne suflecam manecile si sa ne murdarim putin mainile. Adaugam crema de galbenusuri in compozitia cu maia si ne ungem mainile cu unt. Turnam laptele caldut, putin cate putin peste compozitie si amestecam cu grija pana cand compozitia devine omogena. Si momentul mult asteptat: Framantam! Adaugam treptat untul si framantam, framantam, framantam! Vom alterna framantarea propriu-zisa a cozonacului cu impaturirea aluatului, aducand colturile spre mijloc si apoi intorcandu-l pe partea cealalta si reluand procesul.
Framantam pana cand punem tot laptele si pana cand coca nu se mai lipeste de maini. Huh, ce-a fost mai greu a trecut! Acoperim vasul cu un prosop de bucatarie curat, sau in lipsa, cu folie de aluminiu si il lasam linistit sa creasca la caldura. Rezultatul? Cam asa arata un aluat pentru un cozonac cu adevarat “dolo”:
Umplutura cozonac
Cat coca se intinde si se lateste, profitam de timp pentru a face umplutura. Incepem prin a bate albusurile pana cand se fac o spuma omogena, apoi adaugam 3 linguri de zahar, 3 linguri de cacao, o esenta de rom si una de vanilie. Batem bine-bine pana cand totul se amesteca.
Acum putem adauga si nuca macinata in joc, dupa care amestecam cu grija pana cand compozitia se leaga frumos si e omogena.
Pregatire pentru copt
Crema e gata, coca a crescut, e momentul sa rulam cozonacii! Inainte de a incepe, tapetam tavile cu hartie de copt si batem un ou bine-bine pe care il vom folosi la final. Incepem prin a imparti aluatul de cozonac in doua parti egale. Cu mainile unse cu unt, intindem coca pe un blat uns la randul lui. Aceasta operatiune trebuie facuta de mana (nu folosind facaletul), pentru ca vrem ca aerul sa ramana prins in aluat, iar cozonacul sa fie pufos.
🙂 Spune-i lui Dolo parerea ta despre aceasta reteta de reteta de cozonac cu cacao si nuca – reteta pentru incepatori. Fii DoloFAN!
Foaia intinsa e dreptunghiulara, mai lunga putin decat tava noastra si lata cat sa putem sa o rulam in asa fel incat sa obtinem un model de crema frumos. Ungem jumatate din umplutura pe foaie si rulam strans, dar cu grija ca umplutura sa nu evadeze. Strangem bine capetele si – cu mare grija si sustinandu-l constant – luam cozonacul de pe blat pentru a-l aseza in tava. Repetam procesul si pentru celelalt cozonac.
Dupa ce i-am pus in tavi, ungem cozonacii cu un ou, cel batut inainte, pentru ca vrem sa avem un cozonac care sa luceasca frumos la sfarsit. Acum trebuie sa ii lasati sa creasca pana la nivelul tavii, iar noi sa ne bucuram de o bine-meritata pauza. Intre timp, dam drumul la cuptor sa-si faca incalzirea.
Ultimele detalii
Ah, aproape gata! Punem cozonacii in cuptorul cald si ii lasam 10 minute la foc mic si 20 de minute la foc mare. Daca vreti sa va asigurati ca s-au copt cozonacii, le puteti face testul scobitorii, si daca nimic nu se lipeste, sunt gata! Ii pudram cu zahar praf si ii lasam sa se raceasca linistiti in tavi, la temperatura camerei. Putem sa ii acoperim cu un prosop curat ca sa nu aibe coaja tare. Trebuie lasati in tavi pana cand se racesc, niciodata nu ii scoatem ferbinti de acolo. Acum, nu ne ramane decat sa-i devoram impreuna cu cei dragi, in spirit de sarbatoare!
🙂 Spune-i lui Dolo parerea ta despre aceasta reteta de cozonac cu nuca si cacao. Fii DoloFan!
Ce mai cozonaceala! Pofta buna!
Galerie Foto
Diana
Dec 15th, 2019Este cea mai buna reteta pe care am gasit-o pentru cozonacul clasic. Mie imi ies niste cozonaci senzationali si dolofani, bineinteles. Multumin pentru reteta!
Viorica
Dec 19th, 2018Cea mai buna reteta de cozonac
Mi B
Apr 4th, 2018Buna ziua! Ce dimensiune au tavile? Din aceasta cantitate ies 2 cozonaci? Multumesc!
Mariana
Nov 20th, 2017Cea mai buna reteta de cozonac
Ana
Jan 1st, 2017Cozonac
Anonim
Apr 30th, 2016Tocmai acum este la crescut pentru ultima oara(in tava) , sper ca o sa iasa gustos
Irina
Apr 29th, 2016La ce temperatura trebuie să stea în cuptor?
Irina
Apr 28th, 2016La ce temperatura trebuie să stea în cuptor. .Eu am cuptor electric
Dolo
Apr 29th, 2016Buna ziua,
va recomandam sa preincalziti cuptorul la 180 grade pentru inceput, apoi sa ii coaceti timp de 40-50 de minute, pana devin aurii si trec de testul scobitorii.
Mult succes.
FLORICA STEFAN
Mar 2nd, 2016este o reteta nemaipomenita,mi-au iesit niste cozonaci f.buni si dolofani! multumim pt. reteta!
FLORICA STEFAN
Mar 2nd, 2016este o reteta nemaipomenita,mi-au iesit niste cozonaci f.buni si dolofani,va multumim pt. reteta
iringior
Dec 23rd, 2015La ce temperatura se coc cozonaci?
melania
Dec 21st, 2015300 g zahar la un kg de faina mi se pare mult , eu pun doar 200g la aluat si pun mai mult zahar in umplutura din miez de nuci
Dolo
Dec 16th, 2015Buna draga Mimi. M-ai prins!
Anasonul s-a cam bagat in seama in reteta noastra, trebuie sa recunosc ca este cu rol decorativ. Insa pot sa-ti spun ca intr-un sfarsit si-a gasit un rol in poveste, chiar daca aici nu se vede.
Deci: pui o cana de vin rosu sec (la fiert), o lingura de zahar, cateva bucati de coaja de portocala, 2/3 cuisoare si 1 seluta de anason. Obtii cel mai bun vin fiert pe care l-ai baut vreodata.! Crede-ma pe cuvant.
Te astept sa-mi spui cum ti s-a parut reteta de vin fiert 🙂
Stanciu mimi
Dec 16th, 2015Dragul meu Dolo ce faci cu anasonul stelat care e pe masa? Am cumparat si eu si nu stiu cum sa-l folosesc. Miroase f tare