Iii multumim ca faci cozonaci in casa!
Din ce in ce mai multi romani renunta la acest obicei si cumpara cozonaci plini de E-uri.
Nu lasa cozonacul sa devina lectie de istorie!
Daca iti place acest site, te rugam sa dai share la aceasta reteta. Sustine-ne in acest demers de a nu face uitat cozonacul!
Pregatire
Cozonaceala incepe cu relaxare, scoatem toate ingredientele de la locurile lor si le asezam la temperatura camerei pentru vreo 3-4 ore … sa se aclimatizeze. Cozonacului nu ii plac ingredientele zgribulite de frig.
Maia
Punem sortul si ne apucam! Mai intai amestecam drojdia cu putin zahar, frecam bine pana devine lichid si adaugam un pic de lapte cald (nu fierbinte, ca speriem drojdia si cozonacul nu mai creste) si putina faina ca sa ingrosam amestecul.
Lasam maiaua la caldura pana se face mare. Dar nu mergem departe, caci dureaza doar 5-10 minute. A crescut? Daca nu, nu-i nicio problema, hai sa ne intoarcem si sa o luam de la capat cu ingrediente proaspete. Daca a mers – mergem si noi mai departe!
Luam 4 oua intregi (unul il pastram pentru ungerea de mai tarziu) si le amestecam cu putina sare, apoi cu zaharul, coaja de lamaie, coaja de portocala si esenta de rom. Cernem faina intr-un bol supradimensionat (sau cat mai mare). Facem o gropita in mijlocul fainii si turnam in ea mai intai ouale, iar apoi maiaua crescuta.
Framantare
Amestecam si daca e nevoie mai punem putin lapte caldut, dar nu mult, doar destul cat aluatul sa se poata framanta fara a fi prea moale.
Si acum framantam! Cu mainile inmuiate in ulei cald, batem aluatul (de nu se vede) iar apoi il impaturim, ducand marginile spre centru incontinuu. Intoarcem aluatul, il framantam si repetam procesul de impaturiere, tot asa pentru 10-15 minute. Gata, e momentul sa il lasam sa se linisteasca dupa atata activitate, il acoperim cu un prosop curat si il lasam sa creasca la caldurica.
Umplutura
Acum, ca suntem gata cu aluatul, sa pregatim si umplutura! Topim mierea in putin lapte, la foc mic, pe aragaz. Deasupra, turnam amestecul apetisant de nuca macinata, cacao si zahar. Mai punem si un plic de zahar vanilat si incepem sa turnam incet, cu grija, restul laptelui si esenta de rom, amestecandu-le atent in compozitie. Facem focul cat de mic se poate si amestecam pana cand obtinem o pasta cremoasa omogena. Lasam si crema sa se linisteasca si sa se raceasca dupa atata lucru din greu.
Pregatire pentru copt
Aluatul a crescut frumos, nu? Il impartim in doua si intindem fiecare foaie cu mana pe o suprafata unsa cu ulei pana cand avem doua dreptunghiuri groase de un deget.
Ungem crema pe aluatul intins si il rulam strans. Pregatim tavile cu hartie de copt si asezam cozonacii cu multa grija in ele. Ei n-ar trebui sa fie mai inalti decat jumatatea tavii – pentru a nu da afara cand se fac mari. Ii ungem cu un ou batut si presaram pe deasupra niste mac, susan sau in lipsa, zahar (ca sa fie aratosi). Mai luam o pauza si lasam cozonacii sa se faca mari in tavi. Dam drumul si la cuptor ca sa se pregateasca de actiune.
Ultimele detalii
Le dam drumul dolofanilor in cuptor, cu grija ca e deja fierbinte si ii lasam acolo cam 40 de minute pana cand trec testul scobitorii.
Ii scoatem din tavi si ii lasam rezemati de un blat de bucatarie pana ajung la temperatura camerei. Ii putem acoperi cu un prosop curat pana se racesc ca sa nu fie tari … sau vazuti de pofticiosi!
Secretele retetei
Drojdia proaspata e mai buna in acest caz!
Daca ne numaram printre incepatori – hai sa luam dublu de drojdie, ca sa avem in cazul in care maiaua nu creste din prima.
Caldura e recomandata si in suflet si in bucatarie, unde e de preferat sa nu fie curent, ca ne racim si noi si cozonacul.
Lasam cozonacii sa se raceasca in bucatarie, nu ii scoate imediat din tavi.
miky
Apr 11th, 2017la reteta de cozonac cu nuca si cacao este mentionat si unt topit – 150 g, nu este specificat cand se pune in compozitie.
va rog sa detaliati acest aspect daca este important pentru aceasta reteta!!!
Cu multumiri