Cozonac cu coacaze si crema de branza

Reteta cozonac cu coacaze si crema de branza

  • 1 portii
  • 2h 45min

Çoacazele negre deshidratate sunt o sursa nepretuita de energie. Daca sunteti iubitori de stafide si le folositi des in umpluturile cozonacului nu strica sa dati o sansa si coacazelor. S-ar puatea sa va surprinda placut gustul lor dulce acrisor.
Reteta pe care v-o propunem le aduce in lumina reflectoarelor, alaturi de o crema de branza care nu face decat sa potenteze si mai mult aroma coacazelor parfumate.
Haideti sa va convingem.

Pregatire

Ne aranjam frumos blatul de lucru, pe care in prealabil am scos ingredientele din frigider sau camara si le-am lasat sa se obisnuiasca cu temperatura din bucatarie.

cozonac-cu-coacaze-ingrediente

Maia

Am inceput cu maiaua pentru ca stim deja ca are nevoie de timp sa fermenteze si sa ne arate ca ne poate umfla aluatul.
Deci, drojdia se dizolva in 3-4 linguri de lapte caldut, se adauga apoi o lingura de zahar si o jumatate de cana de faina. Se lasa la dospit aproximativ 20 de minute, la loc cald.

Apoi, intr-un ibric am topit untul peste care am adaugat restul de zahar si restul de lapte. Topirea zaharului in aceasta faza ajuta ca inglobarea lui in restul aluatului sa fie mai usoara.
Amestecam usor pana ce zahararul e topit in totalitate si lasam deoparte sa se raceasca.

Aluatul

Intr-un bol suficient de incapator pentru toate ingredientele pe care le avem de folosit punem restul cantitatii de faina, in care adugam pe rand: varful de sare, cele 3 oua, coaja de la lamaie, coaja de la portocala.
Adaugam maiaua formata si apoi turnam putin cate putin, amestecand in acelasi timp compozitia racita de unt, lapte si zahar.
Amestecam pana la omogenizare.

Framantare

Cand suntem multumiti cu consistenta obtinuta si ingredientele toate s-au intrepatruns ne punem pe framantat.

Nu va jenati sa cereti ajutorul daca este prea mult pentru voi un efort sustinut de 20-30 de minute. Nu de alta, dar cu cat aluatul e framantat mai mult cu atat ne iese mai pufos.
Si va spunem din propria experianta. Am avut ceva esecuri la viata noastra.

Umplutura

Aici avem 2 variante: varianta mai simpla la care am pelat noi acum si o varianta mai complicata dar mai gustoasa.

In varianta simpla crema de branza se amesteca cu esenta de vanilie cat sa devina o pasta untoasa si aromata. Coacazele negre se oparesc cateva minute se lasa sa se raceasca si apoi surplusul de apa sa extrage cu prosop de hartie pentru bucatarie.

In varianta mai complexa, intr-o craticioara, pe aragaz la o temperatura medie, amestecam coacazele cu 3 linguri de zahar, 2 linguri de zeama de lamaie (de la lamaia folosita in aluat) si 40g de faina de orez. Le lasam timp de 5 minute sa fiarba pe aragaz, reducand flacara la minim. Apoi lasam compozitia sa se raceasca.

Pregatire pentru copt

Aluatul bine crescut se reintoarce pe blatul de lucru unde devine o foaie lunguiata de aproximativ 40×30 cm.
Foaia intinsa o ungem cu crema de branza peste care adaugam coacazele oparite (daca v-ati hotarat sa alegeti calea simpla) sau pasta de coacaze daca ati mers pe varianta de mai lunga durata.
Diferenta dintre ele consta in faptul ca in varianta simpla coacazele nu se omogenizeaza perfect in aluat fata de varianta cealalta unde umplutura devine pastoasa si se integreaza mai bine (iar estetic vorbind, la final, va arata mai bine cand vom vedea cozonacul in sectiune).
Pana la urma e o chestiune de gusturi. Fiecare face dupa pofta si timpul lui.
Dupa ce am asezat compozitia pe foaie, trecem la cosmetizarea ei. O franjuram bine pe margini si incepem sa o impaturim ca in pasii de mai jos.

Ultimele detalii

Asezam “mumia” formata in tava pe care in prealabil am tapetat-o cu hartie de copt si mai lasam aluatul sa se obisnuiasca cu tava timp de 10-15 minute, apoi bagam tava la cuptor.
Dupa 30 de minute scoatem tava o ungem cu oul batut ramas si o dam inapoi la rumenit pentru inca 10 minute.
Coacem cozonacul la o temperatuda de aprox 180 grade.
Pofta buna si asteptam sa ne spuneti daca v-ati incumetat sa incercati aceasta reteta.

fii doloFAN