Iii multumim ca faci cozonaci in casa!
Din ce in ce mai multi romani renunta la acest obicei si cumpara cozonaci plini de E-uri.
Nu lasa cozonacul sa devina lectie de istorie!
Daca iti place acest site, te rugam sa dai share la aceasta reteta. Sustine-ne in acest demers de a nu face uitat cozonacul!
Pregatire
Scoatem toate ingredientele pe masa, ca sa ne asiguram ca avem tot ce ne trebuie, dar si pentru a le da cateva ore de aclimatizare, caci cozonacului nu-i plac ingredienetele cu raceala in suflet.
Maia
Sfaramam drojdia si o topim in 50 ml de lapte caldut (aveti grija mare sa nu fie fierbinte, pentru ca speriam drojdia si nu mai creste).
Framantare
Cernem faina intr-un bol mare, mare si ii facem o gropita in mijloc. Turnam maiaua inauntru, apoi adaugam 3 oua, sarea si 250 ml de lapte. Framantam pana cand aluatul este consistent. Acum vine randul untului topit (din care lasam cam 50g pentru umplutura) pe care il punem treptat, framantand continuu. pana cand se inglobeaza perfect.
Cand aluatul nu mai este lipicios si nu se mai lipeste nici de maini, nici de vas, il acoperim cu un prosop curat si il lasam sa creasca linistit, la caldurica, pentru aproximativ 40 de minute, timp in care noi luam o bine-meritata pauza.
Umplutura
Fierbem 50 g de zahar in 150 ml de lapte, cu focul dat mic. Punem macul si untul ramas in amestecul fierbinte. Fierbem totul cam 7 minute, cu grija mare sa nu se lipeasca. La sfarsit, adaugam si esenta de rom si lasam crema deoaparte sa se raceasca linistita.
Pregatire pentru copt
Tapetam o tava mare cu hartie de copt. Impartim aluatul in 3-6 parti egale (in functie de cat de mari vrem sa fie cozonacii si cat de mare e tava). Intindem fiecare bucata in forma de dreptunghi si o ungem cu un strat uniform de crema delicioasa de mac. Este in regula daca gusti un pic; si noi am facut-o! 🙂
Ultimele detalii
Rulam strans fiecare foaie si le asezam una langa alta in tava, cu grija sa nu se lipeasca la copt. Ungem cozonacii cu un ou batut si apoi ii punem la cuptor. Ii lasam acolo sa se bronzeze pana cand incep sa aiba o nuanta maronie placuta.
Diana
Nov 18th, 2017Chiar acum încerc rețeta dvs.!Dar unde este zahărul,cumva a fost omis din rețeta?!