Cozonac cu mac

Reteta cozonac cu mac

  • 6 portii
  • 2 ore

Cozonacul cu mac este intr-adevar un cozonac traditional, iar aceasta reteta speciala ofera spirala perfecta cu mac in abundenta. Este cozonacul de casa ideal, mai ales in zona Banatului.

Pregatire

Gasim sortul de pe unde e si il punem la indemana. Scoatem toate ingredientele pe masa, ca sa ne asiguram ca avem tot ce ne trebuie, dar si pentru a le da cateva ore de aclimatizare caci cozonacului nu-i plac ingredienetele cu raceala in suflet.

Maia

Sfaramam drojdia si o topim im 50 ml de lapte caldut, grija mare sa nu fie firbinte ca speriam drojdia si nu mai creste.

Framantare

Cernem faina intr-un bol mare, mare si ii facem o gropita in mijloc. Turnam maiaua inauntru si dupa ea, punem si  3 oua, sarea si  250 ml de lapte. Framantam pana cand aluatul este consitent  acum e randul untului topit (din care lasam cam 50 de g pentru umplutura) pe care il punem treptat framantand de fiecare data pana cand se inglobeaza perfect.

Cand aluatul nu mai este lipicios, sau sentimental si da drumul si mainii si bolului, il acoperim cu un prosop curat si il lasam sa creasca linistit, la caldurica aproximativ 40 de minute, timp in care noi luam o binemeritata pauza.

Umplutura

Fierbem 50 g de zahar in 150 ml de lapte, cu focul dat mic. Punem macul si untul ramas in amestecul fierbinte. Fierbem totul cam 7 minute, cu grija mare sa nu se lipeasca. La sfarsit, adaugam si esenta de rom si lasam crema deoaparte sa se raceasca linistita.

Pregatire pentru copt

Tapetam o tava mare, de cuptor, cu hartie de copt. Impartim aluatul in 3-6 parti egale (in functie de cat de mari vrem sa fie cozonacii si cat de mare e tava). Intindem fiecare bucata in forma de dreptunghi si  o undem cu un strat uniform de crema delicioasa de mac, este in regula daca gusti un pic, si noi am facut-o!

Ultimele detalii

Rulam strans fiecare foaie si le asezam una langa alta in tava, cu grija sa nu se lipeasca la copt. Ungem cozonacii cu un ou batut si ii punem la copt. Ii lasam acolo sa se bronzeze pana cand incep sa aiba o nuanta maronie palcuta.

fii doloFAN