Cozonac cu nutella si fulgi de migdale

Reteta cozonac cu nutella si fulgi de migdale

  • 1 portii
  • 1h 45min

Pentru ceva mai special, mai urban si mai scos din tipar, orice cozonac cu nutella este pregatit sa iti impresioneze prin forma si aroma toata familia si toti prietenii!

Iii multumim ca faci cozonaci in casa!

Din ce in ce mai multi romani renunta la acest obicei si cumpara cozonaci plini de E-uri.
Nu lasa cozonacul sa devina lectie de istorie!

Daca iti place acest site, te rugam sa dai share la aceasta reteta. Sustine-ne in acest demers de a nu face uitat cozonacul!

Pregatire


ingrediente-cozonac-cu-nutella
Incepem cu aluatul. Incepem sa amestecam drojdia impreuna cu zaharul, ca mai apoi sa putem adauga si cateva linguri de lapte (atentie: nu uitati ca trebuie sa fie caldut, nu fierbinte!). Dupa ce terminam de amestecat, lasam compozitia sa-si traga sufletul aproximativ 15 minute. Noi am folosit cam 2-3 linguri de lapte, pe restul il vom folosi la topirea untului.

maia_pas1maia_pas2maia_pas3maia_pas4

Recomandare: Untul topit in lapte e mai usor de gestionat in bucatarie, pentru ca se poate evita usor arderea sau afumarea acestuia. Altfel, daca optati sa topiti untul direct pe aragaz, trebuie sa va asigurati ca aveti o oala cu fundul gros si puteti regla temperatura de topire, undeva la 30 – 35ºC.
Separam apoi albusurile de galbenusuri.
Amestecam bine-bine galbenusurile cu un varf de sare si le batem pana cand capata aspectul unei spume aurii.

Peste compozitia lasata la dospit 15 minute adaugam galbenusurile batute spuma, zaharul vanilat, untul topit in restul cantitatii ramase de lapte, coaja de portocala, vanilia si esenta de rom.

Maia

Faina se adauga treptat, in ploaie si se amesteca de sus in jos, pana se incorporeaza toata faina si se desprinde de pe peretii vasului in care framantam.
Iar acum incepe partea cea mai anevoioasa din tot procesul facerii cozonacului cu nutella. E momentul sa va inarmati cu rabdare si indarjire, iar rasplata va fi pe masura efortului.

Framantare

Acum suntem gata sa punem mana la bataie. Unele bucatarese prefere sa apeleze la ajutor. Si, de ce nu? In definitiv acest lucru poate fi un timp de calitate petrecut cu partenerul de viata.
Framantam pana cand obtinem un aluat omogen care nu trebuie sa se lipeasca pe peretii bolului unde framantam, cum spuneam si mai sus.
Cand aluatul incepe sa faca bule de aer inseamna ca suntem pe drumul cel bun.

Climaxul procesului de framantare este atunci cand apuci aluatul cu forta si-l “trantesti” cu forta in vasul de framantare. Se spune ca in acel moment bulele de aer se uniformizeaza si aluatul devine elastic. O jumatate de ora, 40 de minute ar trebui sa fie suficiente pentru framantare. In functie de cat de viguroase sunt mainile care se antameaza in marea infruntare cu aluatul. Pentru cei care nu au timp de framantare sau nu vor sa faca asta, le recomandam sa citeasca si reteta de cozonac fara framantare.

La final, aluatul se acopera cu un prosop curat si apoi il lasam sa-si traga sufletul, timp in care el ar trebui sa-si dubleze volumul. Numai bun timpul pentru o odihna din partea noastra si pentru servirea unui ceai cald.

Ce e important aici de retinut este ca trebuie asigurat aluatului o sursa de caldura. Bunicile se foloseau de caldura sobei pentru a lasa aluatul sa creasca in tihna. Noi, in bucatariile noastre moderne, fie pornim caloriferul la maxim, fie dam drumul la aragaz, chiar cuptor, inainte.

Pregatire pentru copt

Acum vine partea deosebita!

Cand aluatul de cozonac a crescut suficient , il punem pe planul de lucru si-l impartim in doua bile. Intindem cu un sucitor fiecare bila intr-un dreptunghi.
Am folosit pentru asta un fund de lemn de aproximativ 30×45 cm. Voi definiti baza dreptunghiului in functie de dimensiunile tavii pe care o aveti la dispozitie.

cozonac-cu-nutella-cu-umplutura

Ungem suprafata fiecarui dreptunghi in parte cu nutella, adaugam fulgii de migdale si afinele si rulam intr-un sul.
Rolul afinelor in poveste noastra este de a domoli nitel Nutella. Gustul acrisor al afinelor face casa buna cu dulcele cremei de ciocolata.

Sfat:
Ca alternativa la fulgii de migdale se pot folosi nuci sau alune, taiate bucati si prajite 5 minute la cuptor.

In continuare, impletim cele 2 suluri de aluat cu umplutura aferenta si le punem in formele de cozonac .
Ca sa scapati de corvoada spalarii formelor dupa coacerea cozonacilor, va recomandam folosirea foilor speciale pentru copt.
In felul acesta nu mai aveti bataie de cap in bucatarie, la curatat si va concentrati doar pe gatit.

ultimele_detalii_pas2

Ultimele detalii

Cum spuneam, tapetam tava cu hartie de copt si asezam sulurile impletite pe ea. Le mai lasam si in forme sa creasca in jur de 30-35 de minute, ungem cozonacii deasupra cu un ou batut, iar daca se doreste, presaram si fulgi de migdale.


Coacem in cuptorul preincalzit la 2oo grade pentru 10 minute, apoi reducem la 150 grade si coacem inca 30 de minute, urmand ca apoi sa le facem testul scobitorii, de care e musai sa se treaca pentru a ne asigura ca aluatul este bine copt.

cozonac-cu-nutella

PS: in lista de ingrediente am trecut 4 oua. 3 galbenusuri la aluat, iar unul, intreg, in ungerea cozonacilor, inainte de a-I baga in cuptor.
Asta presupune ca la final sa ramaneti cu 3 albusuri nefolosite.


Un sfat pe care vi-l putem da si pe care noi l-am pus in aplicare. Puteti prepara niste bezele delicioase si usor de pregatit, tinand cont de urmatorul lucru: la un albus se va folosi dublul cantitatii de zahar. Va recomandam sa incercati si retetele noastre alternative.

cozonac-cu-nutella-2

Pofta buna!

Iii multumim ca faci cozonaci in casa!

Din ce in ce mai multi romani renunta la acest obicei si cumpara cozonaci plini de E-uri.
Nu lasa cozonacul sa devina lectie de istorie!

Daca iti place acest site, te rugam sa dai share la aceasta reteta. Sustine-ne in acest demers de a nu face uitat cozonacul!

fii doloFAN

X