Cozonac cu piure de castane

Reteta cozonac cu piure de castane

  • 1 portii
  • 3h 30min

Pentru amatorii de gusturi tomnatice acest cozonac este numai potrivit.
Iar combinatia de piure de castane cu ciocolata neagra este o tenta inedita in tipurile de umpluturi intalnite la traditionalul nostru cozonac.

Iii multumim ca faci cozonaci in casa!

Din ce in ce mai multi romani renunta la acest obicei si cumpara cozonaci plini de E-uri.
Nu lasa cozonacul sa devina lectie de istorie!

Daca iti place acest site, te rugam sa dai share la aceasta reteta. Sustine-ne in acest demers de a nu face uitat cozonacul!

Pregatire

Avem grija ca ingredientele sa fie deja la temperatura camerei inainte de incepe lucrul. Trebuie sa se obisnuiasca si ele cu noi si noi cu ele.

Acum, primul pas: topim untul intr-un ibric, apoi adaugam laptele (pastrand totusi o lingura si pentru umplutura). Dupa omogenizare, adaugam zaharul si amestecam pana se topeste integral.
Apoi punem deoparte ibricul pana ce compozitia rezultata sa nu mai fie fierbinte.
Daca vorbim de cozonaci de la care avem pretentia sa iasa pufosi, faina trebuie si ea cernuta! Speram sa nu fie un efort  asa mare, asa ca va recomandam sa cerneti faina de doua ori.

Aluatul

Punem faina cernuta intr-un bol mare, in mijlocul careia facem o gropita in care adaugam, pe rand: drojdia, varful de sare, cele doua oua si compozitia lichida, mai sus preparata (atentie, nu trebuie sa fie fierbinte, ci calduta). Se amesteca pana la incorporare.
Apoi, ne schimbam ringul de dans si trecem aluatul direct pe blatul de lucru.

Framantare

Il luam bine la rost si-l framantam pana ii ies ochii din cap. Atentie sa nu va iasa si voua, de la prea mult efort:) . Continuati sa framantati asiduu timp de 20 -30 de minute. Bineinteles, un robot de bucatarie ar usura mult acest proces, reducandu-l la doar 10 minute.
Pe de alta parte, domnul casei ar putea foarte bine sa ajute in aceasta etapa, nu ar strica putin ajutor venit din partea unui barbat.

Dupa framantare punem aluatul intr-un vas, il acoperim cu un prosop curat de bucatarie si il lasam sa se odihneasca. Pret de o ora, zicem noi, cam cat sa-si dubleze volumul.
Un sfat: Este foarte important ca in bucatarie sa fie caldut, iar aluatul pus la crescut sa fie ferit de curent. Pentru mai multe sfaturi de cozonaceala, va recomandam sa cititi si acest articol.

Umplutura

In tot acest timp putem sa ne ocupam de umplutura. Topim ciocolata intr-un bol la bain-marie, apoi o lasam nitel sa se raceasca. Dupa ce ciocolata devine calduta, o amestecam usor cu piureul de castane, pana cand cele doua compozitii devin atat de bune prietene ca nu le mai recunosti, practic pana la omogenizare.

Pregatire pentru copt

Crema e gata, coca a crescut, acum a venit momentul cosmetizarii cozonacului nostru. Singurul lucru de care avem nevoie este doar nitica indemanare. Hai, ca nu e mare filozofie!
Cu mainile unse cu unt, intindem aluatul pe blatul de lucru. Ne putem ajuta de un facalet cat sa intindem o foaie de aproximativ 45×30 cm. Peste aceasta foaie intindem umplutura noastra cu o paleta. Incercam sa facem acest lucru cat se poate de uniform. Apoi impachetam si obtinem un sul chipes, nu suplu, pentru ca e bine indopat cu piure de castane si ciocolata.

Acum a venit randul sa ne jucam de-a doctorii si cu un cutit ascutit facem o incizie pe mijlocul sulului, pe care il taiem pana ce obtinem doua bucati egale pe care apoi le impletim.

Ultimele detalii

Impletitura obtinuta o facem colac fara nicio retinere si-l aruncam intr-o tava rotunda. Nu o luati, totusi, ad literam, purtati-va frumos cu colacul. Il mai lasam in tava pret de 15 minute pentru acomodare si abia apoi se baga la cuptor. Il lasam sa se coaca timp de aproximativ 40-45 de minute. Daca trece de testul scobitorii, scoateti tava si lasati-o sa se raceasca. Stim ca arata demential, dar aveti rabdare pana se raceste cozonacul, nu va dati la el cat este fierbinte.

Secretele retetei

Mare grija: cand am zis ciocolata neagra, am vorbit serios. Piureul de castane este foarte, foarte dulce si daca va hotarati sa folositi ciocolata cu lapte, de exemplu, sunt mari sanse sa nu va placa.
PS: va spunem din propria experienta!

 

Iii multumim ca faci cozonaci in casa!

Din ce in ce mai multi romani renunta la acest obicei si cumpara cozonaci plini de E-uri.
Nu lasa cozonacul sa devina lectie de istorie!

Daca iti place acest site, te rugam sa dai share la aceasta reteta. Sustine-ne in acest demers de a nu face uitat cozonacul!

fii doloFAN

X