Cozonac cu rahat si cacao

Reteta cozonac cu rahat si cacao

  • 2 portii
  • 3 ore

Cu un aspect traditional invartit, cozonacul cu rahat si cacao face sarbatorile sa zambeasca cu reteta sa usoara, alternativa perfecta cozonacilor cu nuci sau mac.

Iii multumim ca faci cozonaci in casa!

Din ce in ce mai multi romani renunta la acest obicei si cumpara cozonaci plini de E-uri.
Nu lasa cozonacul sa devina lectie de istorie!

Daca iti place acest site, te rugam sa dai share la aceasta reteta. Sustine-ne in acest demers de a nu face uitat cozonacul!

Pregatire

Inainte sa ne apucam de treaba, hai sa scoatem pe masa lucrurile de care avem nevoie, macar cu 3-4 ore inaintea gatitului propriu-zis. Ingredientele, dar si vasele, trebuie sa fie la temperatura camerei inainte sa ne apucam de lucru. Iti recomandam sa citesti si reteta de cozonac a bunicii Vasilica, vei gasi mai multe detalii si ilustratii pentru fiecare pas.

Cernem faina intr-un castron foarte mare sau intr-un lighean. Ca sa facem un cozonac moale si foarte pufos, cernem faina de doua ori ca sa prinda cat mai mult aer, asta va ajuta ca aluatul sa creasca.

Punem laptele la incalzit, cat sa fie doar caldut, nu fierbinte. Lasam deoparte cam 50 ml de lapte caldut, pe care il vom folosi pentru maia, iar in restul vom dizolva zaharul.

Maia

Dizolvam drojdia in laptele pe care l-am pastrat deoparte, apoi treptat, presaram 100g de faina, amestecand cu lingura de lemn pana cand mixtura, asa-zisa maia, arata ca o crema.

Luam o mana de faina (cam o lingura) si o presaram peste maia. Acoperim vasul cu un prosop curat si lasam aluatul sa creasca pentru aproximativ 30 minute. Este recomandat sa il lasati intr-un loc caldut, ferit de curent.

E de bine cand vedem ca faina de deasupra s-a crapat de la voinicia cresterii. Topim untul la foc mic si il lasam sa se raceasca. Aplicam aceeasi regula si aici: atunci cand il folosim, untul topit trebuie sa fie doar caldut, nu fierbinte. Batem galbenusurile cu furculita bine, bine si punem in ele sarea,  coaja de lamaie, portocala rasa si esenta de rom.

Ne intoarcem la faina cernuta, facem o adancitura in ea si turnam acolo maiaua, galbenusurile si restul de lapte cald cu zahar.

Iti recomandam sa citesti si reteta de cozonac a bunicii Vasilica, vei gasi mai multe detalii si ilustratii pentru fiecare pas.

Framantare

Incepem sa framantam aluatul, iar pe masura ce il amestecam, acesta se leaga. Putin cate putin, adaugam untul in amestec, framantand de fiecare data pana cand acesta dispare total in aluat.  Tot turnam, tot framantam, pana cand tot untul este incorporat in aluat.

Si acum framantam si framantam, cam 40-45 de minute, pana cand aluatul e moale  si nu mai formeaza atasamente necorespunzatoare, nici de mana, nici de vas.

Acoperim ligheanul cu un prosop curat si lasam aluatul sa se faca mare, intr-un loc la caldura, pana cand volumul se dubleaza.

Ungem blatul de bucatarie cu putin ulei si rasturnam aluatul pe el. Impartim aluatul in 4 bucati egale si le intindem cu mana in foi groase (de 2 degete) pe fiecare in parte.

Daca nu ai timp pentru framantare si vrei sa sari peste acest pas, acceseaza reteta de cozonac fara framantare, suntem siguri ca o sa iti placa.

Umplutura

Umplutura incepe cu scandal: batem 5 albusuri cu 150 g zahar pana cand se fac spuma. E momentul pudrei de cacao pe care o amestecam bine, pana cand nu se mai stie diferenta. Impartim crema obtinuta in 4  si ungem fiecare foaie de aluat cu cate o parte. Presaram pe deasupra si bucatelele de rahat, pe care l-am taiat cuburi. Arata delicios, nu?

Pregatire pentru copt

Rulam foile de aluat si le impletim doua cate doua. Tapetam tavile cu hartie de copt si punem cozonacii in ele. Mai avem nevoie de inca un moment de repaos pentru dolofanii nostri, deci acoperim tavile cu un prosop curat si ii lasam sa mai creasca cam 40 de minute pana cand incep sa-si iasa …din tavi.

Ultimele detalii

Inainte de a-i pune la copt, ungem cozonacii cu un ou pe care l-am batut in prealabil si presaram putin zahar pe deasupra ca sa le dam luciu si textura. Punem cozonacii in cuptorul preincalzit la 180 de grade si ii lasam acolo 40-45 de minute pana cand trec testul scobitorii. Cand sunt gata, e momentul sa isi faca iesirea din cuptor si sa se raceasca la temperatura camerei.

Iii multumim ca faci cozonaci in casa!

Din ce in ce mai multi romani renunta la acest obicei si cumpara cozonaci plini de E-uri.
Nu lasa cozonacul sa devina lectie de istorie!

Daca iti place acest site, te rugam sa dai share la aceasta reteta. Sustine-ne in acest demers de a nu face uitat cozonacul!

fii doloFAN

X