Cozonac cu rahat si cacao

Reteta cozonac cu rahat si cacao

  • 2 portii
  • 3 ore

Cu un aspect traditional invartit, cozonacul cu rahat si cacao face sarbatorile sa zambeasca cu reteta sa usoara, alternativa perfecta cozonacilor cu nuci sau mac.

Pregatire

Inainte sa ne apucam de treaba, hai sa scoatem pe masa lucrurile de care avem nevoie, macar cu 2-3 ore inaintea gatitului propriuzis. Ingredientele dar si vasele trebuie sa fie la temperatura camerei cand ne apucam.

 

Cernem faina intr-un castron foarte mare sau un lighean. Ca sa facem un cozonac moale si foarte pufos, cernem faina de doua ori ca sa prinda cat mai mult aer.

Punem laptele la incalzit cat sa fie doar caldut, nu fierbinte. Lasam deoparte  cam 50 ml de lapte caldut, pe care il vom folosi pentru maia iar in restul, dizolvam zaharul.

Maia

Dizolvam drojdia in laptele pe care l-am pastrat deoparte, apoi, treptat, presaram 100g de faina, amestecand cu lingura de lemn pana cand mixtura, sisa maia, arata ca o crema.

Luam o mana de faina (cam o lingura) si o presaram peste maia. Acum o punem la somn putin, acoperita cu un prosop curat, pentru aproximativ 30 minute, undeva unde sa nu fie curent.

E de bine cand vedem ca faina de deasupra s-a crapat de la voinicia cresterii. Topim untul la foc mic si il lasam sa se raceasca. Aceiasi regula si aici: cand il folosim trebuie sa fie doar caldut. Batem galbenusurile cu furculita bine, bine si punem in ele sarea,  coaja de lamaie si portocala rasa si esenta de rom.

Ne intoarcem la faina cernuta, facem o adancitura in ea si turnam acolo maiaua, galbenusurile si restul de lapte cald cu zahar.

Iti recomandam sa citesti si reteta de cozonac a bunicii Vasilica, vei gasi mai multe detalii.

Framantare

Punem mana la treaba in aluat iar pe masura ce il amestecam si acesta se leaga. Putin cate putin, adaugam untul in amestec, framantand de fiecare data pana cand acesta disparte total in aluat.  Tot turnam, tot framantam, pana cand tot untul este incorporat in aluat.

Si acum framantam si framantam, cam 40-45 de minute, pana cand aluatul e moale  si nu mai formeaza atasamente necorespunzatoare, nici de mana nici de vas.

Acoperim ligheanul cu un prosop curat si lasam aluatul sa se faca mare, intr-un loc la caldura pana cand se face de doua ori cat era.

Ungem blatul de bucatarie cu putin ulei si rasturnam aluatul pe el. Impartim aluatul in 4 bucati egale si le intindem, pe fiecare in parte cu mana, in foi groase de 2 degete..

Daca nu ai timp pentru framantare si vrei sa sari peste acest pas, acceseaza reteta de cozonac fara framantare, suntem siguri ca o sa iti placa.

Umplutura

Umplutura incepe cu scandal: batem 5 albusuri cu 150 g zahar pana cand se fac spuma. E momentul puderei de cacao pe care o amestecam bine, pana cand nu se mai stie diferenta. Impartim crema obtinuta in 4  si ungem fiecare foaie de aluat cu cate o parte. Presaram si bucatelele de rahat, taiat cuburi pe deasupra. Arata delicios, nu?

Pregatire pentru copt

Rulam foile de aluat si le impletim doua cate doua. Tapetam tavile cu hartie de copt si punem cozonacii in ele. Inca un momet de repaos pentru dolofanii nostri, acoperim tavile cu un prosop curat si ii lasam sa mai creasca cam 40 de minute pana cand incep sa-si iasa …din tavi.

Ultimele detalii

Inainte de a-i pune la copt, ungem cozonacii cu un ou pe care l-am batut in prealabil si presaram putin zahar pe deasupra ca sa le dam luciu si textura. Punem cozonacii in cuptorul preincalzit la 180 de grade si ii lasam acolo 40-45 de minute pana cand trec testul scobitorii. Cand sunt gata, e momentul sa isi faca iesirea din cuptor si sa se raceasca la temperatura camerei.

fii doloFAN