Iii multumim ca faci cozonaci in casa!
Din ce in ce mai multi romani renunta la acest obicei si cumpara cozonaci plini de E-uri.
Nu lasa cozonacul sa devina lectie de istorie!
Daca iti place acest site, te rugam sa dai share la aceasta reteta. Sustine-ne in acest demers de a nu face uitat cozonacul!
Pregatire
Hai sa ne apucam! Luam un bol cat de mare in care amestecam drojdia cu 50 g de zahar pana cand compozitia devine lichida si diluam aceasta compozitie cu 150 ml lapte peste care adaugam 200 g faina.
Acum luam o bine-meritata pauza, lasam alutatul sa dospeasca intr-ul loc caldut pentru aprox. 20 de minute, pana cand se face de doua ori cat era.
Framantare
Gata? Unde eram? Adaugam acum restul de lapte caldut, punem si galbenusurile, uleiul, 50 g de unt topit, sarea, coaja de lamaie si portocala rasa si ce a mai ramas din zahar. Amestecam bine, bine si apoi adaugam faina.
Sper ca ai manecile suflecate, caci aici e greul. La inceput, amestecam cat putem cu lingura, apoi incepem sa framantam, dar nu mai mult de 15 min, pana cand aluatul devine constient de propria individualitate:) si nu se mai lipeste nici de mana, nici de vas. Turnam restul de unt topit si il adaugam peste aluat. Nu mai framantam, doar impaturim, ridicand partile laterale spre mijloc, pana se inglobeaza tot untul. Asta-i de efect, asa il invatam sa se desfaca in foi cand e copt.
Ai obosit? Luam pauza! Lasam aluatul intr-un loc caldut ca sa creasca mare, de 2 ori mai mare!
Pregatire pentru copt
Ce frumos e el! Hai sa-l impartim in bucati egale! Apoi pe un blat de lemn, il intindem in foi folosind facaletul. Punem rahat, pe care l-am taiat dinainte in cuburi mici, pe toata suprafata formand un mozaic multicolor si apoi rulam! Folosim ‘Turkish delight’ de data asta. E de gasit fie ca produs simplu, fie in amestec cu fistic, diverse alune de padure. Alegem si simplu si cu alune de padure. Avantajul la aceasta reteta este ca ne putem juca cu cromatica ‘Turkish delight’-ului.
Punem hartie de copt in tavi si asezam cu mare grija cozonacii inauntru, pe care ii putem unge cu galbenus ca sa-i facem si frumosi si gustosi.
Ultimele detalii
Dupa inca 10 minute de buna crestere in tavi, punem cozonacii la copt in cuptorul deja incins, la foc mediu.
Ii lasam sa se rumeneasca aprox 50-60 min. Ii scoatem cu grija din forma si ii lasam sa se raceasca la temperatura camerei, intr-un loc ascuns pofticiosilor.
Secretele retetei
Daca asezam rahatul colorat pe randuri monocrome in directia de rulare, vom avea felii ce contin o singura culoare in ele pe care le putem combina si asorta la servire dupa stare! (Feliile cu rosu alternate cu cele cu verde, cu alune de padure si cele cu galben intr-un joc subtil de culoare).
COMENTARII (0)