Cozonac cu stafide

Reteta cozonac cu stafide

  • 2 portii
  • 4 ore

Simplu si clasic, cozonacul cu stafide spune povestea discreta a aromei de sarbatoare, necomplicata, delicata si dulce a unui gust autentic de casa.

Iii multumim ca faci cozonaci in casa!

Din ce in ce mai multi romani renunta la acest obicei si cumpara cozonaci plini de E-uri.
Nu lasa cozonacul sa devina lectie de istorie!

Daca iti place acest site, te rugam sa dai share la aceasta reteta. Sustine-ne in acest demers de a nu face uitat cozonacul!

Pregatire

Ai toate ingredientele? Ar fi bine ca acestea sa aibe timp sa se obisnuiasca cu temperatura camerei, asa ca le punem pe masa cu 2-3 ore inainte.

Hai sa cozonacim cu stafide! Sa iasa un dolofan pufos si bun.
Intr-un castron cat mai mare, adagaum drojdia in 300 ml de lapte caldut (e foarte important sa fie doar caldut, ca sa nu oparim drojdia).

Amestecam jumatate din faina cu aceasta compozitie, bine, bine, sa nu ramana cocoloase. Shttt! O lasam sa se odihneasca. Acoperim castronul cu un prosop curat, punem compozitia intr-un loc caldut si luam o pauza.

Framantare

Si-a dublat volumul? Bun! E momentul sa frecam galbenusurile cu zahar si vanilie (pastram unul care va intra in joc mai incolo). Batem albusurile spuma. Adaugam galbenusurile frecate, sarea si untul in castronul aluatului.

Framantam totul bine. E randul albusurilor sa vina la inaintare, le adaugam aluatului impreuna cu restul de faina. Framantam mai departe, aluatul n-ar trebui sa fie prea tare, el e gata cand se desprinde singurel si de maini si de vas. Nu a fost chiar asa rau, nu? Ce-a fost greu a trecut, acum putem sa luam o pauza, dar nu inainte sa acoperim din nou aluatul cu acelasi prospop care ar trebui sa fie inca curat si sa il lasam la loc caldut.

Pregatire pentru copt

Cand aluatul ajunge de doua ori cat era, amestecam stafidele (spalate si uscate) in acesta.

E important sa avem in vedere ca in reteta noastra, aici de fata, folosim doua tipuri de stafide: stafide Sultanina, care au un colorit maroniu si sunt cele mai cunoscute (au boabele mai mari, mai carnoase, sunt mai suculente si foarte dulci) si stafide aurii, care au o culoare galbena deschisa foarte frumoasa.

Urmeaza sa tapetam tavile cu hartie de copt. Daca vrem cozonaci renumiti la pufosenie, punem aluat doar cat o treime din inaltimea tavii. Daca, in schimb, ii vrem mai indesati, punem aluat pana la jumatatea tavii.

Cozonacii mai au nevoie de o pauza acum, punem tavile intr-un loc cald si le acoperim cu un prosop curat.
Cand cozonacii sunt gata sa isi iasa din tavi, ii ungem cu ou batut si ii punem la copt la foc mediu pentru 50-60 min.

Ultimele detalii

Daca ne stim cu cuptor care nu arde tocmai egal, cat cozonacii se coc, intoarcem tavile dar cu grija mare ca sa nu scuturam compozitia.

Dupa vreo 50 de minute incercam cozonacii cu scobitoarea sa vedem daca sunt gata. La marea iesire din cuptor, punem cozonacul pe blat si il lasam sa se raceasca in pace, la temperatura camerei. Dupa ce s-a racit, il indulcim si il facem frumos presarand zahar pudra pe deasupra.

Iii multumim ca faci cozonaci in casa!

Din ce in ce mai multi romani renunta la acest obicei si cumpara cozonaci plini de E-uri.
Nu lasa cozonacul sa devina lectie de istorie!

Daca iti place acest site, te rugam sa dai share la aceasta reteta. Sustine-ne in acest demers de a nu face uitat cozonacul!

fii doloFAN

X