Cozonac de post cu rahat turcesc si prune uscate

Reteta cozonac de post cu rahat turcesc si prune uscate

  • 1 portii
  • 4 ore

Cozonac de post? Noi ii spunem bunatate permisa si … cozonac de incercare. Aduce bucuria sarbatorii mai aproape si iti face pregatirea cozonacelii ce va sa fie, mult mai usoara!

Iii multumim ca faci cozonaci in casa!

Din ce in ce mai multi romani renunta la acest obicei si cumpara cozonaci plini de E-uri.
Nu lasa cozonacul sa devina lectie de istorie!

Daca iti place acest site, te rugam sa dai share la aceasta reteta. Sustine-ne in acest demers de a nu face uitat cozonacul!

Pregatire

Sa cozonacim! Pentru inceput punem faina intr-un castron mare.
Dizolvam drojdia in putina apa calda si o amestecam cu o putin zahar si putina sare (cam jumatate de lingurita din fiecare).

Maia

Punem 2 linguri de suc peste drojdie (sa fie la temperatura camerei ca sa nu socam drojdia).
Cernem bine faina intr-un castron, facem o gropita in mijlocul ei si turnam drojdia acolo. Amestecam putin si lasam maiaua sa creasca, acoperita cu un prosop curat, intr-un loc caldut, unde nu e curent. Iar pentru noi – pauza!

Framantare

Inapoi la treaba! Dupa nu mai mult de 15 minute, adaugam si restul de suc, zaharul, coaja de lamaie, coaja de portocale, esenta de vanilie in compozitie si amestecam bine, bine pana cand toate ingredientele se incorporeaza si avem un aluat omogen.
Turnam putin, cate putin, uleiul cald in compozitie framantand bine, pana cand uleiul este “mancat” cu totul de aluatul nostru.
Acoperim castronul cu un prosop curat si .. mai luam o pauza pana cand aluatul isi face treaba si creste mare.

Pregatire pentru copt

Cand e mare si frumos punem aluatul pe blatul de lucru, uns cu ulei. Il intindem frumos cu mana si presaram compozitia de fructe  si rahat pe deasupra.

Pentru aceasta reteta recomandam cu drag folosirea, alaturi de prunele uscate autohtone, a rahatului turkish delight cu fistic si nuca de cocos – asa, ca un mic rasfat, mai ales in zilele de post.

Tapetam tava cu hartie de copt, rulam cozonacul cu grija si il asezam inauntru. Acum il acoperim cu un prosop curat si il mai lasam sa se mai ohihneasca si sa mai creasca putin.
Inainte sa-i dam drumul la cuptor, ungem cozonacul cu putin suc ca sa luceasca de placere cand e gata. Il punem la cuptor pana ce se rumeneste si trece testul scobitorii.

Ultimele detalii

Dupa ce-l scoatem din cuptor, il lasam sa se raceasca in tava, la temperatura camerei. La sfarsit, cand il scoatem din tava, il decoram cu zahar pudra si il devoram ca pe dulciuri in post.

Iii multumim ca faci cozonaci in casa!

Din ce in ce mai multi romani renunta la acest obicei si cumpara cozonaci plini de E-uri.
Nu lasa cozonacul sa devina lectie de istorie!

Daca iti place acest site, te rugam sa dai share la aceasta reteta. Sustine-ne in acest demers de a nu face uitat cozonacul!

Reteta Video

Alte retete de cozonaci

Alte retete

COMENTARII (1)

  • Carmen Mihaela

    Apr 10th, 2020

    Buna ziua
    La cozonacul de post se poate inlocui sucul fanta cu apa minerală?
    Multumesc

fii doloFAN

X