Cozonac de post

Reteta cozonac de post

  • 1 portii
  • 6 ore

Cine zice ca nu te poti bucura de gustul sarbatorilor chiar si in post. Pufos si delicios cozonacul de post cu rahat este pregatitorul perfect pentru festinul ce va urma.

Maia

Ne intinde bine ca sa fim pregatiti si dezmortiti pentru ce urmeaza (e cam iarna si noi ne-am cam sarit orele de miscare).

Hai sa ne apucam de maia! Amestecam bine drojdia cu jumatate din zahar si cateva linguri de suc. Cernem 250 gr de faina intr-un castron foarte mare, facem o gropita in aceasta si turnam maiaua inauntru. Luam o pauza si o lasam sa creasca bine (in timp ce ne bucuram de un pahar de suc).

Framantare

Cand maiaua a crescut frumos, adaugam si ce a mai ramas din zahar, faina, esenta de rom, esenta de vanilie, coaja de portocala rasa si framantam aluatul, care nu-i nici tare nici lipicios, de nu se vede. Pe masura ce framantam turnam treptat si restul  de suc, framantand dupa fiecare adaugare.

Ungem castronul cu o pelicula de ulei si intoarcem aluatul pe toate partile, ca sa fie uns bine peste tot. Acoperim aluatul cu un prosop curat si il lasam sa creasca linistit, intr-un loc caldut, fara curent. Mai facem cateva intinderi pana asteptam?

Pregatire pentru copt

Nu-i asa ca a crescut frumos? Ungem blatul de lucru cu ulei si dam drumul aluatului crescut pe el. Il impartim in doua si intindem fiecare foaie cu mana, cu multa grija. Presaram bucatele de rahat multicolor si delicios (poate Turkish delight aromat cu cocos si nuci de padure)  pe fiecare bucata si rulam. Daca vrem sa ne facem de cap cu adevarat putem inlocui rahatul dintr-un sul cu stafide brune delicioase.

Acum ne apucam de impletit, rasucim cele doua suluri intre ele si gata cozonacul! Captusim tava cu hartie de copt si asezam cozonacul in acest culcus, il si acoperim cu un prosop curat, ca sa nu ii fie frig,  si il mai lasam o ora sa se faca mare. Preincalzim cuptorul la 180 de grade.

Ultimele detalii

Inainte sa punem cozonacul la copt, il ungem cu putin suc (sa nu i se faca sete) si ii dam drumul in cuptor.

Cand cozonacul pare destul de rumenit si crocant, il acoperim cu o hartie uda ca sa nu se arda pe deasupra si il mai lasam 30 – 40 de minute in cuptor. Cand trece testul scobitorii e gata! Il lasam sa se raceasca la temperatura camerei, invelit in prosopul sau curat si ascuns de pofticiosii de post.

fii doloFAN