Cozonac de post

Reteta cozonac de post

  • 1 portii
  • 6 ore

Cine zice ca nu te poti bucura de gustul sarbatorilor chiar si in post. Pufos si delicios cozonacul de post cu rahat este pregatitorul perfect pentru festinul ce va urma.

Iii multumim ca faci cozonaci in casa!

Din ce in ce mai multi romani renunta la acest obicei si cumpara cozonaci plini de E-uri.
Nu lasa cozonacul sa devina lectie de istorie!

Daca iti place acest site, te rugam sa dai share la aceasta reteta. Sustine-ne in acest demers de a nu face uitat cozonacul!

Pregatire

E foarte important ca ingredientele sa fie la temperatura camerei! Mai multe sfaturi pentru pregatirea unui aluat pufos, puteti gasi si in articolul, 5 secrete pentru cozonaceala.
Am organizat frumos blatul de lucru, ingredientele raspunzand prezent la chemare si s-au aliniat cuminti gata de actiune.

Maia

Ne intindem bine ca sa fim pregatiti si dezmortiti pentru ce urmeaza (e iarna si noi ne-am cam sarit orele de miscare).

Hai sa ne apucam de maia! Amestecam bine drojdia cu jumatate din zahar si cateva linguri de suc. Cernem 250 gr de faina intr-un castron foarte mare, facem o gropita in aceasta si turnam maiaua inauntru. Luam o pauza si o lasam sa creasca bine (in timp ce ne bucuram de un pahar de un fresh de portocale).

Framantare

Cand maiaua a crescut frumos, adaugam si ce a mai ramas din zahar, faina, esenta de rom, esenta de vanilie, coaja de portocala rasa si framantam aluatul, pana cand nu ramane nici tare, nici lipicios. Pe masura ce framantam turnam treptat si restul de suc, framantand dupa fiecare adaugare.

Ungem castronul cu o pelicula de ulei si intoarcem aluatul pe toate partile, apoi il acoperim cu un prosop curat si il lasam sa creasca linistit, intr-un loc caldut, ferit de curent.

Pregatire pentru copt

Nu-i asa ca a crescut frumos? Ungem blatul de lucru cu ulei si asezam aluatul crescut pe el. Il impartim in doua si intindem fiecare foaie cu mana, cu multa grija. Presaram bucatele de rahat multicolor si delicios (poate Turkish delight aromat cu cocos si nuci de padure) pe fiecare bucata si rulam. Daca vrem sa alternam umplutura, intr-un sul, putem inlocui rahatul cu stafide brune delicioase.

Acum ne apucam de impletit, rasucim cele doua suluri intre ele si gata cozonacul! Captusim tava cu hartie de copt si asezam cozonacul in acest culcus, il si acoperim cu un prosop curat, ca sa nu ii fie frig,  apoi il mai lasam o ora sa se faca mare. Preincalzim cuptorul la 180 de grade.

Ultimele detalii

Inainte sa punem cozonacul la copt, il ungem cu putin suc (sa nu i se faca sete:)) si ii dam drumul in cuptor.

Cand cozonacul pare destul de rumenit si crocant, il acoperim cu o hartie uda ca sa nu se arda pe deasupra si il mai lasam 30 – 40 de minute in cuptor. Cand trece testul scobitorii e gata! Il lasam sa se raceasca la temperatura camerei, invelit in prosopul sau curat si ascuns de pofticiosii de post.

Iii multumim ca faci cozonaci in casa!

Din ce in ce mai multi romani renunta la acest obicei si cumpara cozonaci plini de E-uri.
Nu lasa cozonacul sa devina lectie de istorie!

Daca iti place acest site, te rugam sa dai share la aceasta reteta. Sustine-ne in acest demers de a nu face uitat cozonacul!

fii doloFAN

X