Cozonac fara framantare

Reteta cozonac fara framantare

  • 2 portii
  • 4 ore

Framantarea e partea cea mai solicitanta din procesul cozonacirii. Cozonacul fara framantare te lasa sa te bucuri de deliciul sarbatorilor fara a-ti lucra muschii.

Iii multumim ca faci cozonaci in casa!

Din ce in ce mai multi romani renunta la acest obicei si cumpara cozonaci plini de E-uri.
Nu lasa cozonacul sa devina lectie de istorie!

Daca iti place acest site, te rugam sa dai share la aceasta reteta. Sustine-ne in acest demers de a nu face uitat cozonacul!

Pregatire

Sa cozonacim! Mai intai scoatem toate ingredientele pe masa sa se obisnuiasca cu temperatura camerei. Le lasam sa se acomodeze 3-4 ore inainte sa ne apucam.

Umplutura

Ca sa facem umplutura separam albusurile si galbenusurile de la cele 5 oua. Batem albusurile cu jumatate de cantitate de zahar si le amestecam bine impreuna cu nuca si cacao.

Maia

Continuam cu aluatul: cernem faina intr-un vas mare, facem o gropita in mijlocul fainii si punem drojdia sa dospeasca, alaturi de laptele caldut si doua linguri de zahar.

Framantare

Topim untul si il lasam sa se raceasca. Dupa ce drojdia creste (aproximativ 10 minute) punem galbenusurile, restul de zahar, aromele, putina sare, uleiul si untul topit (care trebuie sa fie caldut, nu fierbinte). Amestecam pana cand toata faina este incorporata in compozitie. Aluatul trebuie sa fie elastic si nu foarte indesat. Mare Grija! De framantat, nu framantam deloc, doar amestecam ingredientele cu faina.

Acoperim vasul cu folie si il punem intr-un loc caldut, ferit de curent, ca sa creasca mare, pentru aproximativ o ora, timp in care ne luam si noi o pauza.

Pregatire pentru copt

Cand a trecut timpul, ne ungem mainile cu ulei si impartim aluatul in 4. Intindem fiecare sfera astfel obtinuta in forma de foaie. Ungem fiecare foaie cu umplutura de nuci, presaram stafide si rahatul taiat marunt. Rulam cat mai strans fiecare foaie si impletim doua cate doua sulurile obtinute pentru cozonaci mari si frumosi.
Asezam cozonacii in tavi unse cu ulei si tapetate cu hartie de copt. Ii acoperim cu un prosop curat si ii mai lasam linistiti sa creasca cam o ora.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade.

Ultimele detalii

Gata pauza, acum batem un ou si ungem cozonacii cu el, presaram zahar vanilat pe deasupra si gata, la cuptor cu ei! Ii coacem pentru aproximativ 50 de minute la 180 de grade. Dupa ce trec testul scobitorii, cozonacii sunt gata. Ii lasam sa se raceasca in tavi, la temperatura camerei. Felicitari!

Reteta inspirata din reteta fara framantare a Adrianei Lucia

Iii multumim ca faci cozonaci in casa!

Din ce in ce mai multi romani renunta la acest obicei si cumpara cozonaci plini de E-uri.
Nu lasa cozonacul sa devina lectie de istorie!

Daca iti place acest site, te rugam sa dai share la aceasta reteta. Sustine-ne in acest demers de a nu face uitat cozonacul!

fii doloFAN

X