Cozonac fara framantare

Reteta cozonac fara framantare

  • 2 portii
  • 4 ore

Framantarea e partea cea mai solicitanta din procesul cozonacirii. Cozonacul fara framantare te lasa sa te bucuri de deliciul sarbatorilor fara a-ti lucra muschii.

Pregatire

Sa cozonacim! Mai intai scoatem toate ingredientele pe masa sa se obisnuiasca cu temperatura camerei. Le lasam sa se acomodeze 2-3 ore inainte sa ne chiar apucam.

Umplutura

Ca sa facem umplutura separam cele 5 oua. Batem albusurile cu jumatate din zahar si le amestecam bine cu nuca si cacaoa.

Maia

Continuam cu aluatul: cernem faina intr-un vas mare, facem o gropita in mijlocul fainii si punem drojdia cu laptele cald si doua linguri de zahar sa dospeasca aici.

Framantare

Topim untul si il lasam sa se raceasca. Dupa ce drojdia creste (aproximativ 10 minute) punem galbenusurile, restul de zahar, aromele, putina sare, uleiul si untul topit, caldut. Amestecam pana cand toata faina este incorporata in compozitie. Aluatul trebuie sa fie elastic si nu foarte indesat. Grija! De framantat nu framantam deloc, doar amestecam ingredientele cu faina.
Acoperim vasul cu folie si il punem intr-un loc caldut unde nu e curent sa creasca mare. Cam o ora timp in care ne luam si noi o pauza.

Pregatire pentru copt

Cand a trecut timpul ne ungem mainile cu ulei si impartim aluatul in 4. Intindem fiecare sfera astfel obtinuta in forma de foaie. Ungem fiecare foaie cu umplutura de nuci, presaram stafide si rahatul taiat marunt. Rulam cat mai strans fiecare foaie. Impletim doua cate doua sulurile obtinute pentru cozonaci mari si frumosi.
Asezam cozonacii in tavi unse cu ulei si tapetate cu hartie de copt. Ii acoperim cu un prosop curat si ii mai lasam linistiti sa creasca cam o ora.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade.

Ultimele detalii

Gata pauza, acum batem un ou si ungem cozonacii cu el, presaram zahar vanilat pe deasupra si gata, la cuptor cu ei! Ii coacem pentru aproximativ 50 de minute la 180 de grade. Dupa ce trec testul scobitorii sunt gata. Ii lasam sa se raceasca in tavi, la temperatura camerei. Felicitari!

Reteta inspirata din reteta Adrianei Lucia

fii doloFAN