Cozonac pufos – reteta Gura Calnaului

Reteta cozonac pufos – reteta gura calnaului

  • 4 portii
  • 3h 0min

“Am gresit si eu. Cand nu gresesti, nu stii”
Vorbind despre cozonaci, e primul lucru pe care ni l-a spus bunica Veronica, la care am mers in vizita, in Gura Calnaului – Buzau, adica “pe-un picior de plai/ pe-o gura de rai”, cum spune celebra balada.

Povestea retetei

Reteta pe care o sa v-o arat azi e din Buzau, ne spune dumneaei. Am tras cu ochiul in stanga, in dreapta, am furat si eu. Pe cand eram tanara nu avea nimeni rabdare sa stea sa ma invete.

cozonac-pufos-ingrediente4Mama cocea la vatra, in special de Paste, pasculita si cozonacei. Pe atunci nu erau forme speciale, iar cozonaceii erau copti in ceaunele de aluminiu.

Mi-o aduc aminte pe mama pregatind cu grija cuptorul, de sarbatori: il curata, baga lemne si apoi, ca sa verifice daca era incins, arunca un varf de malai, sa vada daca arde.

Sa tot fie vreo 50-60 de ani de atunci. Pe acea vreme cozonacii nu aveau umplutura. Aluatul era framantat in copaie de lemn si se folosea untura pentru fragezirea lui.

Pregatire

Dar sa ne intoarcem la reteta de azi. Am numit-o reteta de cozonac cu aluat oparit, pentru ca acesta este primul sfat primit de la bunica.

“Maica, tine minte, infierbanti laptele, topesti in el zaharul si cu el oparesti faina”.

Dar, sa o luam pas cu pas. Punem cele 2 kg de faina intr-un vas suficient de incapator, in care ne propunem sa pregatim aluatul.

Apoi, pe aragaz, infierbantam laptele si turnam peste el cele 2 cani de zahar (o cana, ne explica bunica, este o litra), amestecand pana la topirea lui.

Laptele indulcit si infierbantat se toarna peste faina pana se incorporeaza in totalitate. Apoi, o lasam deoparte, sa respire, sa se raceasca. Atentie: nu adaugam imediat celelalte ingrediente.

Ai mare grija, spune bunica, sa nu oparasti taicul pentru ca nu-ti mai creste aluatul). Intre timp ne ocupam sa topim untul, el trebuie sa fie caldut, nu fierbinte.

Intr-un vas separat, drojdia se amesteca cu o lingura de zahar, pana se lichefiaza.

Framantare

Pana acum faina trebuie sa se fi racit. Acum aflam ca putem sa ne pregatim de prepararea propriu-zisa a aluatului: adaugam toate cele 9 oua, intregi, si amestecam.

Se adauga, pe rand, coaja de lamaie, zaharul vanilat, untul topit, iar la final, taicul (drojdia).

Apoi incepe partea dificila, dar se pare ca e dificila pentru unii dintre noi, pentru ca bunica Veronica nu pare sa fi depasit varsta majoratului cand vine vorba despre suflecat manecile si pus pe treaba, la framantarea aluatului.

Cele 150 ml de ulei aflam ca acum le-a venit randul, sa ne dea o mana de ajutor, la framantare, pentru a obtine un aluat elastic. Simultan cu uleiul ne mai ajutam si de cele 200 grame de faina pastrate pentru a se intrema un pic aluatul, cum spune bunica.

20 de minute legate am primit o lectie maiestrie.

Nu ne e dat prea des sa intram in spatiul sfant al bucatariei, in prag de sarbatoare, cand bunica prepara cozonacii. Pentru ca, stim cu totii, e nevoie de atentie, de indemanare, de caldura, de nitica cugetare. Bunica ne spune ca harmalaia nu face bine cozonacilor. Si ii place sa fie ea cu gandurile ei, fara alte huiete.

Dupa framantare, cand aluatul este elastic si se desprinde usor de pe degete, se acopera vasul in care a fost framantat cu un stergar curat si se lasa la caldura, sa creasca. O ora a fost de ajuns pentru a-si dubla volumul.

Umplutura

La umplutura a fost foarte simplu: a amestecat zaharul cu cacao si stafide. Nucile, spune ea, pot fi adaugate fie intregi (cum le place nepotilor ei) fie macinate.

Pregatire pentru copt

Din cele 2 kg de aluat au iesit 4 cozonaci.

Noi va recomandam sa impartiti aluatul in 4 portii de la inceput pentru ca e nevoie de cativa zeci de ani de experienta ca sa ajungi “simti la mana”, cum spune ea, aluatul si sa stabilesti cat aluat ai nevoie pentru a intinde o foaie.

Ultimele detalii

Rand pe rand a intins foi de aluat peste care a presarat umplutura si bucati de nuci intregi.

A uns tavile cu putin ulei, a asezat cozonactii cu grija si i-a mai lasat 15 minute, in tavi, sa mai creasca. Inainte de a-i baga in cuptor i-a uns cu oul pastrat pentru aceasta etapa.

Dupa 35 de minute de asteptare, dolofanii au fost scosi din cuptor.

Le-am facut poze, nu foarte multe pentru ca nu am mai rabdat.

Pofta a fost prea mare sa asteptam sa se raceasca cu totul. Dar bunica a fost intelegatoare cu noi si ne-a dat dezlegare.

Va recomandam cu caldura aceasta reteta, de pregatit, de sarbatori, cand casa se umple de oaspeti si veselia e in toi.

fii doloFAN