Cozonac trandafir cu rahat si nuca

Reteta cozonac trandafir cu rahat si nuca

  • 1 portii
  • 2h 45min

Pentru multi dintre noi cozonac = bunica. Insa, chiar daca vorbim despre un produs traditional, in timp el a “suferit” variatii de forma si umplutura, iar gospodinele mai tinere si-au adus si ele aportul, cosmetizand cozonacul in fel si chip.
Astazi, o domnisoara din Arad ne-a aratat cum si-a propus sa accepte marea provocare a facutului de cozonac, dar jucandu-se cu forma lui. Nu de alta, dar nu a avut forma clasica de copt la indemana.

Iii multumim ca faci cozonaci in casa!

Din ce in ce mai multi romani renunta la acest obicei si cumpara cozonaci plini de E-uri.
Nu lasa cozonacul sa devina lectie de istorie!

Daca iti place acest site, te rugam sa dai share la aceasta reteta. Sustine-ne in acest demers de a nu face uitat cozonacul!

Pregatire

Aclimatizarea ingredientelor e deja un lucru stiut. E foarte important ca ingredientele sa fie la temperatura camerei! Mai multe sfaturi pentru pregatirea unui aluat pufos, puteti gasi si in articolul, 5 secrete pentru cozonaceala.
Am organizat frumos blatul de lucru, ingredientele raspunzand prezent la chemare si s-au aliniat cuminti gata de actiune.

Maia

Primul lucru de care ne ocupam este maiaua. Intr-un vas mic, dizolvam drojdia proaspata in 2-3 linguri de lapte cald si 1 lingurita de zahar. Adaugam in ploaie cateva linguri de faina si lasam maiaua sa creasca, undeva la caldura, pentru aproximativ 15 minute. Cozonacul este in general un produs al rabdarii. Iar in cazul lui, zicala “graba strica treaba” chiar se aplica.

Cat timp lasam maiaua sa se umfle in pene, sa ne demonstreze ca poate umfla si aluatul pe masura, putem sa ne ocupam de altele. Cum ar fi datul pe razatoare al lamaii, aroma imbietoare care ne va parfuma aluatul si-l va face delicios.

In tot acest rastimp ne putem ocupa de topitul untului, pe care il racim cu laptele, astfel incat inainte de a-l pune in aluat sa nu fie fierbinte, ci doar caldut.

Aluatul

Intr-un bol mare punem restul fainii cernute, in mijlocul careia facem o gropita. Adaugam, rand pe rand, sarea, cele 3 oua, coaja de lamaie, zaharul, maiaua si esentele de vanilie si rom.
Turnam apoi, putin cate putin, compozitia lichida de unt topit si lapte si amestecam bine pana la omogenizare.

Acum e momentul cel mai dificil al intregului proces, dar gandul obtinerii unui cozonac pufos si parfumat ne face sa ne luam inima in dinti si sa ne inversunam in fata bietului aluat.

Framantare

Daca aveti un robot de bucatarie special pentru aluat, atunci folositi-l cu incredere si puneti-l la treaba timp de 10-15 minute, pana aluatul devine elastic si se desprinde usor de palete.
Daca nu, ne suflecam manecile si il luam la rost. Vom alterna framantarea propriu-zisa a aluatului cu impaturirea lui, aducand colturile spre mijloc si apoi intorcandu-l pe partea cealalta si reluand procesul.
E bine sa aveti suficienta energie si forta cat pentru 20-30 de minute de framantat.
Rezultatul va fi pe masura muncii. Parol.

Dupa framantare, punem aluatul intr-un vas, il acoperim cu un stergar curat si il lasam pana isi dubleaza volumul si da pe afara. Stati linistiti, aluatul striga el singur cand e gata de cuptor. Ca idee, e bine sa va inarmati cu rabdare timp de o ora.

Umplutura

Intr-un vas topim ciocolata la bain-marie. Apoi amestecam cu nuca macinata. Separat, pregatim rahatul. Aici e dupa bunul plac: fie folositi bucati intregi, cum am incercat noi in reteta, fie il taiati in bucatele mai mici.

Pregatire pentru copt

Aluatul il taiem in doua bucati. Dintr-o bucata intindem o foaie de aluat si taiem un cerc de diametrul tavii alese pentru copt. Asezam foaia intinsa bine in tava. (noi am tapetat inainte tava cu o foaie de copt).

Ungem foaia de aluat cu ciocolata si nuca amestecate si o lasam deoparte. Restul aluatului ramas dupa decupare, plus a doua bucata de aluat, le amestecam si intindem o alta foaie.
Din ea vom decupa 6-7 cercuri cu diametrul de aproximativ 15 cm.

cozonac-floare-cu-rahat-si-nuca-pregatire-pentru-copt-1 cozonac-floare-cu-rahat-si-nuca-pregatire-pentru-copt-2 cozonac-floare-cu-rahat-si-nuca-pregatire-pentru-copt-5 cozonac-floare-cu-rahat-si-nuca-pregatire-pentru-copt-6 cozonac-floare-cu-rahat-si-nuca-pregatire-pentru-copt-7 cozonac-floare-cu-rahat-si-nuca-pregatire-pentru-copt-8

Ca in imaginile noastre, se cresteaza fiecare cerc de aluat, se adauga in centru bucata/ bucatile de rahat si se impaturesc marginile alcatuind mici trandafiri.

Ultimele detalii

Noi am obtinut 6 trandafiri, dar pot iesi 7 sau 8 din acelasi aluat. Sfatul nostru este totusi sa nu inghesuiti prea multi in tava, pentru ca ei vor mai creste la copt si cu cat au un pic de spatiu, cu atat sunt sanse mai mari sa “infloreasca”. Ii asternem cu grija peste aluatul uns cu ciocolata si nuca si bagam tava la cuptor.

Il lasam sa se coaca timp de 30 minute. Apoi scoatem, ungem cozonacul cu un ou batut si il mai bagam la cuptor inca 5-10 minute. Daca trece de testul scobitorii putem spune ca minunea s-a infaptuit. Daca nu stiti cum se face testul scobitorii, puteti citi articolul nostru cu sfaturi de cozonaceala.

Ii lasam sa se raceasca si apoi putem desprinde, trandafir cu trandafir, savuruandu-i cu o cana de lapte alaturi. Daca v-a placut ideea, nu ezitati sa o incercati. Si puteti sa ne si trimiteti poze cu rezultatul. Mult success!

Iii multumim ca faci cozonaci in casa!

Din ce in ce mai multi romani renunta la acest obicei si cumpara cozonaci plini de E-uri.
Nu lasa cozonacul sa devina lectie de istorie!

Daca iti place acest site, te rugam sa dai share la aceasta reteta. Sustine-ne in acest demers de a nu face uitat cozonacul!

Reteta Video

Alte retete de cozonaci

Alte retete

COMENTARII (1)

  • GabiM.

    Apr 29th, 2016

    Complimente BUNICUTEI VASILICA,multa sanatate! MULTUMESC cui a postat toate aceste retete minunate! Chiar acum sunt in curs de pregatire a cozonacilor! Paste binecuvantat!

fii doloFAN

X