Mini-cozonaci

Reteta mini-cozonaci

  • 6 portii
  • 2h 45min

Miniaturi savuroase, acesti cozonacei sunt, in extra-sezon, o alternativa la clasicul cozonac pregatit de sarbatori. Cand ai de luptat cu preferintele diverse ale celor dragi si nu poti ajunge la o concluzie unanima in privita umpluturii, tava de briose pare sa vina cu solutia salvatoare. Ideea ne-a fost impartasita de o mamica a 2 prichindei: unul prefera cozonacul cu rahat, altul cu fructe confiate.
Oricum, umplutura la cozonaci a fost, este si va fi mereu, loc de dat frau liber imaginatiei, iar rezultatul va fi mereu delicios.

Pregatire

Pentru inceput, scoatem toate ingredientele la raport. Ele trebuie sa fie la temperatura camerei in momentul in care incepe marea provocare, deci va recomandam sa le scoateti pe blatul de lucru cu o seara inainte.
Andrada, tanara mamica, ne povesteste despre povetele preluate de la bunica ei, pe care si-o aduce aminte cernand faina de cateva ori, de fiecare data cand pregatea cate o coptura: cozonac, paine sau diverse branzoaice.

Facem o gropita in faina cernuta si turnam maiaua inauntru (obtinuta din dizolvarea drojdiei in cateva linguri de lapte cald si cateva de zahar).

Cernem putina faina peste, apoi lasam compozitia undeva la caldura, sa creasca. E un fel de test pe care drojdia trebuie sa-l treaca, sa ne arate ca poate sa ne ajute sa obtinem un aluat pufos.

Cat asteptam ca maiaua sa creasca, topim untul si il lasam sa se raceasca. La fel si laptele, in care topim catitatea de zahar destinata aluatului.
Apoi separam albusurile de galbenusuri. Punem albusurile deoparte, le vom putea folosi ulterior la prepararea unor bezele.
Intre timp, maiaua ar fi trebuit sa fie gata.

Adaugam in vasul nostru de lucru, pe rand, toate ingredientele pentru aluat, pana la incorporare.

Framantare

Asta este momentul in care, un ajutor in bucatarie ar cantari extrem de greu.
Sotul/iubitul isi poate sufleca  manecile, ajutandu-ne sa framantam aluatul. O jumatate de ora, cu mici pauze, ar trebui sa fie suficient pentru a obtine un aluat pufos.

Odata framantarea terminata, punem aluatul intr-un vas curat, pe care in prealabil l-am uns cu putin ulei si il acoperim cu un stergar curat. Il lasam sa creasca aproximativ 1 ora, poate chiar 2, pana isi dubleaza volumul.

Umplutura

Pentru o aroma mai parfumata, va recomandam sa stoarceti o portocala, iar in sucul obtinut, inmuiati fructele confiate. De cealalta parte, rahatul trebuie taiat in bucati mici.

Minicozonaci_Umplutura

Pregatire pentru copt

Aluatul, adus pe blatul de lucru, il impartim in 6 bucati.

Pentru coacere, noi am folosit o forma de briose, cu dimensiunea 35 x 26cm (9 x 4cm pentru compartimente).

Intindem fiecare foaie in parte si o umplem dupa pofta inimii: cu rahat, cu fructe confiate… sau cu orice altceva dupa bunul plac. Cum spuneam, la umplutura putem da frau liber imaginatiei. Important este ca toti cei din casa sa fie multumiti, altfel nu o sa aveti parte de liniste. :)

Iar daca aveti copii, suntem convinsi ca ii puteti antrena in aceasta activitate. Vor fi cuminti, asculatori, mandri si fericiti pentru munca lor.

Ultimele detalii

Ungem forma de briose cu putin ulei. Asezam impletiturile noastre pe rand si mai asteptam cam o jumatate de ora, sa se acomodeze cu tava.

Dupa jumatate de ora, ungem cozonaceii cu oul batut bine si  bagam tava in cuptorul preincalzit la 170 grade. In jumatate de ora am putea deja face testul scobitorii si cozonaceii ar putea fi gata. Daca mini-cozonacii nu sunt suficient de rumeniti, ii mai putem lasa in cuptor inca 5 minute.
Atentie – trebuie sa le distrageti atentia micutilor inca jumatate de ora dupa ce i-ati scos din cuptor. Mini-cozonaceii au nevoie de timp sa-si traga suflul si sa se pregateasca sufleteste pentru a fi consumati cu nesat.
Pofta buna va dorim!

fii doloFAN