Pasca cu branza fara aluat

Reteta pasca cu branza fara aluat

  • 1 portii
  • 1h 45min

Sarbatori calde cu pasca aromata. Suna deja linistitor si savuros in acelasi timp.
E un remediu binemeritat zilelor agitate premergatoare Pastelui.
Si daca timpul nu e tocmai de partea noastra astfel incat sa ne permitem sa facem reteta de pasca traditionala, cu framantare, avem alternativa variantei fara aluat.

O reteta de pasca foarte aromata si pufoasa in acelasi timp pe care o tanara mamica ne-a impartasit-o. Cum piticul ei ii acapareaza majoritatea timpului, e nevoita mai tot timpul sa gaseasca solutii rapide in ceea ce priveste preparatele culinare.
Rapid nu inseamna mai putin gustos, pentru ca nici a fi pitic nu inseamna sa fii mai putin pretentios.

Iii multumim ca faci cozonaci in casa!

Din ce in ce mai multi romani renunta la acest obicei si cumpara cozonaci plini de E-uri.
Nu lasa cozonacul sa devina lectie de istorie!

Daca iti place acest site, te rugam sa dai share la aceasta reteta. Sustine-ne in acest demers de a nu face uitat cozonacul!

Pregatire

Pregatim toate ingredientele si le aducem pe blatul de lucru.

Atentie: smantana a intrat acum in cadru doar pentru sesiunea foto. Altfel, am bagat-o imediat in frigider. Din ea vom face frisca, deci aveti mare grija, trebuie tinuta la rece pana in momentul prepararii.

Acum, secretul care sta la baza pascai pufoase consta in modul in care se imbina ingredientele. Si pentru asta am aplicat regula celor 3S (3 spume: spuma de galbenus, spuma de albus, spuma de smantana). Nu faceti greseala de a tranti/ amesteca pur si simplu ingredientele in tava pentru ca veti obtine o pasca cu o consistenta vartoasa.
Sa urmarim, deci, regula celor 3S.

Spuma de galbenusuri

Din cele 6 oua, unul il punem deoparte, il vom folosi pentru uns. Celelalte 5 oua vor fi folosite in compozitie. Astfel, separam galbenusurile de albusuri.

Cele 5 galbenusuri se bat spuma cu cateva linguri de zahar,  peste care se adauga, pe rand: pastaia de vanilie (mai exact miezul ei), esentele, coaja de la o lamaie, coaja de la portocala.

Spuma obtinuta o punem deoparte.

Spuma de albusuri

Cele 5 albusuri se bat spuma cu un mixer, avand grija ca viteza sa creasca treptat, de la mic spre mare, nu dintr-o data la viteza maxima; apoi adaugam in ploaie, cateva linguri de zahar si se continua mixarea pana in momentul in care zaharul s-a topit, adica nu se mai vad/ simt cristalele de zahar in compozitie. Bezeaua obtinuta o punem deoparte pret de cateva minute, timp in care ne ocupam de smantana.

Spuma de smantana

Scoatem smantana din frigider. Ca si in cazul albusurilor, se bate tot cu mixerul, mai intai la o viteza mai mica, urmand ca apoi sa fie crescuta viteza. Restul de zahar ramas se adauga treptat, in ploaie. La final se adauga cateva picaturi de lamaie.

Asamblarea

Acum ca am obtinut cele 3 compozitii, putem merge mai departe sa dam forma pascai.
1. Intr-un bol mare amestecam branza cu stafidele pana cand acestea sunt incorporate uniform.
2. Se adauga spuma de galbenusuri, cu miscari lente.
3. Spuma de smantana vine in al treilea rand. Si aici este foarte important modul de amestecare. Folosind spatula/ paleta, amestecati usor, cu miscari de jos in sus. Motivul pentru care nu trebuie amestecat insistent si prea aprig este faptul ca veti scoate aerul din compozitie si sunt sanse mari sa nu mai iasa asa pufoasa pasca.
4. Apoi se adauga spuma de albusuri. Procedeul este similar cu cel al smantanii.
5. Faina se amesteca mai intai cu varful de sare si cu praful de copt. Abia apoi se adauga, treptat, peste compozitia obtinuta mai sus. Pastrati acelasi ritm, amestecand usor, pana la incorporare.

Pregatire pentru copt

Pornim cuptorul sa se incinga bine. Tapetam tava cu unt (merge si ulei, daca nu aveti unt) si apoi cu faina pentru a evita prinderea compozitiei de marginile tavii. Se toarna compozitia si se uniformizeaza. Apoi se unge usor cu oul batut. Se coace timp de 40-45 minute, la 180grade.

La final se pudreaza cu zahar tos si se consuma cu pofta.

Produs final 2

Va recomandam sa incercati si reteta de pasca cu branza dulce si stafide, pe care ne-a impartasit-o bunicuta Vasilica.

Iii multumim ca faci cozonaci in casa!

Din ce in ce mai multi romani renunta la acest obicei si cumpara cozonaci plini de E-uri.
Nu lasa cozonacul sa devina lectie de istorie!

Daca iti place acest site, te rugam sa dai share la aceasta reteta. Sustine-ne in acest demers de a nu face uitat cozonacul!

fii doloFAN

X