Iii multumim ca faci cozonaci in casa!
Din ce in ce mai multi romani renunta la acest obicei si cumpara cozonaci plini de E-uri.
Nu lasa cozonacul sa devina lectie de istorie!
Daca iti place acest site, te rugam sa dai share la aceasta reteta. Sustine-ne in acest demers de a nu face uitat cozonacul!
Pregatire
Aceasta reteta de pasca are la baza aluatul de cozonac, drept urmare pasii pe care ii vom urma sunt similari cu prepararea cozonacului. Marea maiestrie consta in asamblarea ei, dandu-i forma specifica, forma rotunda, pentru ca se crede ca asa au fost scutecele Mântuitorului.
Trebuie sa avem grija ca toate ingredientele sa fie pastrate la temperatura camerei, lucru pe care il recomandam si in cazul pregatirii aluatului pentru cozonac. Ingredientele abia scoase din frigider nu vor face decat sa incetineasca cresterea aluatului si nu vom avea o pasca pufoasa.
Un alt pas la fel de important il reprezinta cernerea fainii, mai ales daca ne dorim un aluat pufos. In felul acesta se vor indeparta impuritatile, iar faina va fi mai aerisita, ceea ce inseamna ca aluatul va creste mai repede. Mai multe sfaturi pentru pregatirea unui aluat pufos, puteti gasi si in articolul, 5 secrete pentru cozonaceala.
Maiaua
Dizolvam drojdia intr-un bol mic, unde adaugam zahar si 2-3 linguri de lapte cald (atentie, laptele trebuie sa fie caldut, nu fierbinte). Apoi treptat adaugati cateva linguri de faina si amestecati usor. Compozitia obtinuta trebuie acoperita cu un prosop si lasata sa creasca intr-un loc caldut (si cel mai important, ferit de curenti de aer rece), pentru aproximativ 15 minute, ragaz suficient cat sa creasca si sa ne dovedeasca ca e in stare sa duca in spate greutatea aluatului de care avem nevoie.
Aluatul
Intr-un bol mare punem faina cernuta, in mijlocul careia facem o gropita in care adaugam, pe rand: drojdia, varful de sare, cele 5 oua destinate aluatului, untul topit si racit, laptele si zaharul.
Se amesteca pana la incorporare. Dupa ce amestecam bine si obtinem o compozitie omogenizata, ne mutam direct pe blatul de lucru pentru framantare. Nu de alta, dar avem nevoie de mai mult spatiu de desfasurare.
Framantare
Vom alterna framantarea propriu-zisa cu impaturirea aluatului, aducand colturile spre mijloc si apoi intorcandu-l pe partea cealalta si reluand procesul. Pregatiti-va sufleteste pentru aproximativ 20 de minute de framantat asiduu. Framantam pana cand punem tot laptele si pana cand coca nu se mai lipeste de maini. Nota: nu uitati, laptele trebuie sa fie caldut, nu fierbinte.
Dupa framantare, punem aluatul intr-un vas, il acoperim cu un prosop curat de bucatarie si il lasam sa se odihneasca pret de o ora, zicem noi, suficient timp cat sa-si dubleze volumul.
Un sfat: de preferat ca in bucatarie sa fie cald cat timp aluatul isi face somnul de frumusete.
Umplutura pentru pasca
Amestecam branza de vaci cu cele 3 oua, apoi adaugam treptat zaharul si stafidele. La final se adauga atat esentele de vanilie, cele de rom cat si coaja de lamaie, in felul acesta desavarsim compozitia noastra intr-o nota parfumata. Important de retinut: cele 2 linguri de gris sunt menite sa inchege bine umplutura si sa nu ii permita “sa se taie”, cum mai spun bucataresele.
Pregatire pentru copt
Urmand reteta traditionala de pasca, punem aluatul crescut blatul de lucru si il impartim in 3 parti egale.
1. Dintr-o parte vom face baza pascai pe care o vom pune drept “fundatie” in tava rotunda si tapetata cu hartie de copt. O punem deoparte in asteptare si ne pregatim sa ne aratam maiestria in ale impletitului.
2. Din partea a doua vom prepara 2 snururi lungi, pe care le vom impleti ca in imaginile de mai jos si cu care vom decora marginea tavii noastre. Practic, aceste snururi impletite vin in ajutorul fundatiei noastre pentru a sustine umplutura si a o fixa mai bine. Traditia spune ca aceasta margina impletita reprezinta coroana de spini a lui Hristos.
Acesta este momentul in care vom aduga umplutura cu grija si o vom intinde in tava.
3. A treia si ultima bucata de aluat pentru pasca este folosita pentru a face semnul crucii, timp in care o rugaciune este rostita in liniste de bucatareasa pentru desavarsirea acestui preparat traditional, in prag de sarbatoare. Traditia ne mai spune ca atunci cand pasca se punea la cuptor, femeile de la tara faceau semnul crucii pe peretii cuptorului spunand: “Cruce-n masa, Cruce-n casa, Maica Domnului la fereastra, Dumnezeu cu noi in casa”.
Ultimele detalii
La final, ungem pasca cu un ou si o bagam la cuptor pentru 45 de minute. Va asiguramta ca iese o minunatie imbietoare si parfumata care face cinste zilelor de Pasti.
Noi credem ca nu este atat de greu sa urmati reteta de pasca, important este sa aveti rabdare.
Paste Fericit!
Sarbatori linistite!
Reteta de cozonac a bunicii o gasiti aici.
Irina
Apr 6th, 2018Mi – au dat lacrimile când am văzut fotografiile, cu mâinile care pregăteau pasca. Mi-am amintit de bunica mea! Sărut mâna!