Iii multumim ca faci cozonaci in casa!
Din ce in ce mai multi romani renunta la acest obicei si cumpara cozonaci plini de E-uri.
Nu lasa cozonacul sa devina lectie de istorie!
Daca iti place acest site, te rugam sa dai share la aceasta reteta. Sustine-ne in acest demers de a nu face uitat cozonacul!
Primul cozonac cu nuca este important, el marcheaza trecerea traditiei delicioase spre o noua generatie. Reteta aceasta este una speciala, venita de la o bunica draga. Ea ne-a dat mai departe reteta de cozonac cu nuca si noi iti propunem sa o facem impreuna.
Probabil putinele sunt momentele care se pot compara cu Duminica Pastelui, cu linistea unei mese in familie, cu oua vopsite, miel, pasca si cozonac.
Dincolo de semnificatia religioasa, farmecul si bucuria Pastelui sunt aduse de traditiile pascale atat de variate si bogate in semnificatii, avand elemente specifice de la tara la tara, iar multe dintre obiceiuri au la origine credinte crestine sau precrestine.
Pasca cu branza si stafide este un produs care a devenit traditie in stransa legatura cu sarbatoarea Pastelui, iar azi am acceptat provocarea de a invata sa o preparam, de la maini dibace, bune cunoscatoare ale randuielii.
“Am gresit si eu. Cand nu gresesti, nu stii!”
Vorbind despre cozonaci, e primul lucru pe care ni l-a spus bunica Veronica, la care am mers in vizita, in Gura Calnaului – Buzau, adica “pe-un picior de plai/ pe-o gura de rai”, cum spune celebra balada.
Challah-ul este o paine dulce, impletita, un produs traditional evreiesc.
Cuvantul “challah”, in ebraica, inseamna paine dospita si ea se mananca, de obicei, de Sabat, in timpul mesei de vineri seara si a celor doua mese de sambata.
Acest produs are in spate o istorie indelungata. Sunt pregatite cate doua pentru fiecare masa, acest lucru semnificand mana cazuta din ceruri in timp ce israelitii au ratacit 40 de ani in desert dupa exodul din Egipt.
Miniaturi savuroase, acesti cozonacei sunt, in extra-sezon, o alternativa la clasicul cozonac pregatit de sarbatori. Cand ai de luptat cu preferintele diverse ale celor dragi si nu poti ajunge la o concluzie unanima in privita umpluturii, tava de briose pare sa vina cu solutia salvatoare. Ideea ne-a fost impartasita de o mamica a 2 prichindei: unul prefera cozonacul cu rahat, altul cu fructe confiate.
Oricum, umplutura la cozonaci a fost, este si va fi mereu, loc de dat frau liber imaginatiei, iar rezultatul va fi mereu delicios.
Pentru multi dintre noi cozonac = bunica. Insa, chiar daca vorbim despre un produs traditional, in timp el a “suferit” variatii de forma si umplutura, iar gospodinele mai tinere si-au adus si ele aportul, cosmetizand cozonacul in fel si chip.
Astazi, o domnisoara din Arad ne-a aratat cum si-a propus sa accepte marea provocare a facutului de cozonac, dar jucandu-se cu forma lui. Nu de alta, dar nu a avut forma clasica de copt la indemana.
Çoacazele negre deshidratate sunt o sursa nepretuita de energie. Daca sunteti iubitori de stafide si le folositi des in umpluturile cozonacului nu strica sa dati o sansa si coacazelor. S-ar puatea sa va surprinda placut gustul lor dulce-acrisor.
Reteta pe care v-o propunem le aduce in lumina reflectoarelor, alaturi de o crema de branza care nu face decat sa potenteze si mai mult aroma coacazelor parfumate.
Haideti sa va convingem.
Sarbatori calde cu pasca aromata. Suna deja linistitor si savuros in acelasi timp.
E un remediu binemeritat zilelor agitate premergatoare Pastelui.
Si daca timpul nu e tocmai de partea noastra astfel incat sa ne permitem sa facem reteta de pasca traditionala, cu framantare, avem alternativa variantei fara aluat.
O reteta de pasca foarte aromata si pufoasa in acelasi timp pe care o tanara mamica ne-a impartasit-o. Cum piticul ei ii acapareaza majoritatea timpului, e nevoita mai tot timpul sa gaseasca solutii rapide in ceea ce priveste preparatele culinare.
Rapid nu inseamna mai putin gustos, pentru ca nici a fi pitic nu inseamna sa fii mai putin pretentios.
Pentru ceva mai special, mai urban si mai scos din tipar, orice cozonac cu nutella este pregatit sa iti impresioneze prin forma si aroma toata familia si toti prietenii!
Pentru amatorii de gusturi tomnatice acest cozonac este numai potrivit.
Iar combinatia de piure de castane cu ciocolata neagra este o tenta inedita in tipurile de umpluturi intalnite la traditionalul nostru cozonac.
Cu un aspect traditional invartit, cozonacul cu rahat si cacao face sarbatorile sa zambeasca cu reteta sa usoara, alternativa perfecta cozonacilor cu nuci sau mac.
Ciocolata in sine si-a facut foarte multe prietenii durabile in jurul globului, dar in combinatia cozonac – ciocolata, e deja o sarbatoare a sarbatorii. E o bucatica de rai sub forma unui cozonac de casa!
Cozonac de post? Noi ii spunem bunatate permisa si … cozonac de incercare. Aduce bucuria sarbatorii mai aproape si iti face pregatirea cozonacelii ce va sa fie, mult mai usoara!
Cozonaceala e traditionala cand faci cozonacul cu stafide si nuca, iti aduce gustul discret de acasa cu o nota …diferita.
Cozonacul traditional de baza, cozonacul cu nuca de casa este apogeul talentului invartit si unul dintre actorii principali ai sarbatorii.
Framantarea e partea cea mai solicitanta din procesul cozonacirii. Cozonacul fara framantare te lasa sa te bucuri de deliciul sarbatorilor fara a-ti lucra muschii.
Cozonacul cu mac este intr-adevar un cozonac traditional, iar aceasta reteta speciala ofera spirala perfecta cu mac in abundenta. Este cozonacul de casa ideal, mai ales in zona Banatului.
Cozonacul moldovenesc e arhi-cunoscut in toata tara. Reteta noastra este inspirata din zona Bucovinei, de la o batranica care ne-a dat lectii in ceea ce priveste “randuiala copturii” si tainele cozonacului gustos.
Dulce si usor de adus la viata, cozonacul cu rahat e deja un cozonac traditional! Cu un suflet jucaus si colorat el este prietenos chiar si pentru incepatori!
Simplu si clasic, cozonacul cu stafide spune povestea discreta a aromei de sarbatoare, necomplicata, delicata si dulce a unui gust autentic de casa.
Cine zice ca nu te poti bucura de gustul sarbatorilor chiar si in post. Pufos si delicios cozonacul de post cu rahat este pregatitorul perfect pentru festinul ce va urma.