Clatite pufoase (reteta simpla)

Reteta clatite pufoase (reteta simpla)

  • 4 portii
  • 0h 20min

Noi le spunem clatite pufoase si sunt unul dintre cele mai populare deserturi din lume. Pancakes le numesc americanii, crȇpes le zic francezii, olandezii pannenkoeken, bánh xèo le spun vietnamezii, australienii pikelet, rusii blini, grecii kreps. Reteta nu este una universala, fiecare stil si cultura culinara punandu-si amprenta asupra ei, dandu-i varii interpretari, dulci sau sarate.
Dolo va propune acum o reteta de clatite pufoase, inspirata din reteta clasica americana de aluat. In ce priveste topping-ul, va incurajam sa fiti cat se poate de indrazneti si inventivi. Mai jos veti vedea cum mierea de albine si nucile devin doua “accesorii” desfatatoare.

Pregatire

Inainte de a incepe, trebuie sa avem in vedere o mica regula: ingredientele uscate se pregatesc intr-un bol, iar cele lichide in altul. In felul acesta faina va incorpora mai bine praful de copt, iar clatitele obtinute vor fi mai pufoase. Ulterior ajung sa fie puse impreuna toate ingredientele.

O alta observatie importanta: aceasta este o reteta clasica de clatite pufoase. Cat despre toppinguri, aici se poate da frau liber imaginatiei sau cum ar spune americanii “the sky is the limit”.
Vorba lunga saracia omului, deci sa vedem reteta.

Maiaua – (aluatul pentru clatite)

Pentru inceput topim untul si peste el adaugam cana de lapte. Punem deoparte compozitia pentru clatite, pentru cateva minute, cat sa nu fie fierbinte, doar calda. Intr-un bol cernem faina, iar peste presaram sarea, praful de copt si cele 2 pliculete de zahar vanilat. Le amestecam si apoi le lasam deoparte.

Peste amestecul obtinut din untul topit si lapte adaugam oul si amestecam bine pana la omogenizarea lui. Ne intoarcem la vasul in care am pregatit ingredientele uscate. Adaugam peste acestea compozitia de ingrediente lichide si amestecam pana la omogenizare.

Pregatire pentru copt clatite

Ungem tigaia in care ne pregatim sa coacem clatitele cu putin unt sau ulei si punem tigaia pe aragaz, la un foc mic spre mediu.

Topping

La final am pus cate un varf de unt pe fiecare clatita si le-am mai alintat cu miere de albine si nuci taiate bucati. Ne vom mai juca cu ingrediente si vom reveni cu noi sugestii.

Cat despre topping-uri, aici se poate da frau liber imaginatiei sau cum ar spune americanii “the sky is the limit”. Noi am incercat clatite cu afine si clatite cu banane decorate cu zmeura.

Lasa-ne un comentariu si spune-ne cu ce topping iti plac clatitele! Poate le incercam si noi!

fii doloFAN

X